AKTIVIZAM U ZAGREBU

Prosvjed za prava napuštenih životinja

12.01.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Prijatelji životinja i Mreža protiv napuštanja životinja, koju čine predstavnici više od 50 udruga za zaštitu životinja, u današnjem su priopćenju pozvali građane 15. siječnja na prosvjed na kojem će od lokalnih zajednica zatražiti poštivanje zakonske obveze izgradnje skloništa kao i sustavnog zbrinjavanja i udomljavanja napuštenih životinja.

Prosvjedna povorka kreće u 11 sati sa Trga kralja Tomislava, a kretat će se preko Zrinjevca, Tesline, Masarykove, Frankopanske i Ilice do Trga bana Josipa Jelačića, gdje će u podne biti održan prigodni performans.

Iako su od stupanja na snagu Zakona o zaštiti životinja prošle četiri, a od zadnjeg zakonskog roka za ispunjenje zakonskih obaveza dvije godine, više od stotinu hrvatskih gradova taj zakon sustavno krši, upozoravaju Prijatelji životinja.

Lokalne zajednice, osim pozitivnog primjera grada Zagreba, nisu izgradile skloništa za napuštene životinje niti organizirale informativne centre te programe kastracije i udomljavanja životinja, kao i edukaciju građana.

Većinu od 14 registriranih skloništa čine bivši veterinarsko-higijenski servisi, tzv. šinteraji ili veterinarske stanice koji ne ispunjavaju uvjete propisane zakonom i rade pod sumnjivim okolnostima. Postoji i opravdana sumnja da ubijaju pse ubrzo nakon hvatanja, tvrde Prijatelji životinja.

Iako je napuštanje životinja kažnjivo novčanom kaznom do 15 tisuća kuna, sankcioniranje napuštanja životinja svedeno je na rijetke pojedinačne slučajeve.
Također, ni nakon četiri godine nije osnovano Povjerenstvo za zaštitu životinja, koje je dužno pratiti razvoj znanstvenih i stručnih spoznaja na području zaštite životinja te poticati donošenje i izmjenu propisa iz tog područja.

S radom nije počelo niti Etičko povjerenstvo koje daje mišljenja i predlaže kriterije u postupcima odobravanja korištenja životinja u pokusima, pa se nepotrebni i bolni pokusi na životinjama u Hrvatskoj i dalje obavljaju bez kontrole Povjerenstva, kako propisuje zakon, navode u priopćenju Prijatelji životinja.