JOSIPOVIĆ U 'NEDJELJOM U 2'

HDZ zbog izbora državu drži za taoca

22.02.2009 u 15:00

Bionic
Reading

'Zbog pet gradonačelničkih mjesta više na lokalnim izborima, HDZ, ne donoseći antirecesijske mjere, čitavu državu drži kao taoca', kazao je mogući predsjednički kandidat SDP Ivo Josipović u HRT-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2'

Premda je rekao da će njegova stranka s imenom svog kandidata izaći najvjerojatnije nakon lokalnih izbora, bilo je više nego vidljivo da Josipović sebe doživljava kao prvi izbor SDP-a za nasljednika Stjepana Mesića.

'Kriza koja je zahvatila svijet stigla je i u Hrvatsku i ona je poput kobre. Paralizirala je sustav, a osobno mislim da hrvatski narod može svašta i da se može s njome nositi. Kobru treba mlatnuti po glavi, a da bi se to izvelo, treba okupiti stručnjake različitih profila oko sebe. To bi trebala biti zadaća predsjednika, a mislim da sam ja to u stanju to napraviti', slikovito je pojasnio Josipović.

Za sebe misli da, kad bi bio predsjednik, ne bi bio fikus, nego kaktus jer jedna od uloga predsjednika države je i obraćanje pažnje na funkcioniranje sustava.

'Poznato je da ovlasti predsjednika RH nisu velike. Međutim, jedna od njih općeg je karaktera i ostavlja mogućnost da predsjednik bude kaktus, a ne fikus te da u pravom trenutku ubode. Osobno smatram da je briga o funkcioniranju sustava, unatoč tome što je općeg karaktera, zapravo i najvažnija', istaknuo je Josipović i dodao da, ako on bude SDP-ov kandidat, ne bi imao ništa protiv toga da mu protivnik bude premijer Ivo Sanader jer 'za protivnike voli imati najbolje'.

Na pitanje koje bi karakteristike uzeo od aktualnog predsjednika Mesića i bivšeg Franje Tuđmana, Josipović je lucidno odgovorio da ne bi slagao predsjednika poput lego kockica jer bi to bilo slaganje Frankensteina. Tuđmanu je odao poštovanje kao utemeljitelju hrvatske države, a zamjerio mu je autoritarizam kojim je odisao, kao i nekvalitetno provođenje pretvorbe i privatizacije. O Mesiću se izjasnio kao o predsjedniku 'koji će se pamtiti'.

Govoreći o tome zašto je SDP izgubio izbore, Josipović je ustvrdio da su krivo procijenili medije i mogućnost spina, a otvaranje tema o porezima uoči izbora ocijenio je kao 'lošu ideju'. 

Pričajući o aktualnoj situaciji u državi, eminentni pravni stručnjak ocijenio je da ćemo trebati pomoć MMF-a, a da Vlada prije lokalnih izbora neće donositi nikakve antirecesijske mjere.

'Zbog pet gradonačelničkih mjesta više na lokalnim izborima, HDZ, ne donoseći antirecesijske mjere, čitavu državu drži kao taoca. Mjere će donijeti nakon izbora jer izlazak s njima sada ne bi bio popularan. Hrvatska mora smanjiti proračun jer, prema tome kako se sada puni, on nije realan. Treba prestati trošiti što nemamo, ukinuti neke projekte poput Pelješkog mosta, a mišljenja sam da nam ni dvorane za SP u rukometu nisu trebale', zaključio je Josipović.