USTRAJNI MINISTAR

Ivić i dalje smatra da su uhićenja povezana s Registrom branitelja

12.01.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Iako je Srbija međunarodnu tjeralicu za uhićenim braniteljem Tihomirom Purdom raspisala još 2007, ministar branitelja Tomislav Ivić i dalje ustraje u svojoj tvrdnji da je njegovo uhićenje u BiH moguća posljedica objave nepotpune i neslužbene verzije Registra branitelja

'Nikada nisam tvrdio da je uhićenje hrvatskog branitelja Tihomira Purde sasvim sigurno posljedica objave tzv. Registra hrvatskih branitelja, nego da je taj neželjeni događaj moguća posljedica i objave tog Registra na internetu, kao što stoji i u našem priopćenju. Na takav zaključak navodi upravo činjenica da je tjeralica za Purdom raspisana 2007. godine, a uhićen je tek sada. Naime, Tihomir Purda u razdoblju od raspisivanja tjeralice do uhićenja u više je navrata prelazio granicu, baš kao i Veljko Marić, koji je uhićen na graničnom prijelazu između Republike Srbije i Bugarske neposredno nakon objave tzv. Registra u travnju 2010. Dakle, obojica su uhićena tek nakon objave tog lažnog Registra', istaknuo je ministar Ivić za tportal.

Na pitanje kako komentira predsjednika Republike Ivu Josipovića koji mu spočitava da je pokušao ispolitizirati slučaj uhićenog branitelja za opravdavanje politike koja odbija objavu Registra hrvatskih branitelja, ministar Tomislav Ivić je istaknuo kako je spominjanjem Registra želio još jednom upozoriti na moguće neželjene posljedice koje bi mogla prouzročiti javna objava autentičnog Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. 'Podsjećam da objavu podataka iz tog registra priječi Ustav RH te nekoliko važećih zakona i propisa, s čime je upoznat i predsjednik Josipović. Također, napominjem da nigdje u svijetu nije poznata praksa javnog objavljivanja podataka o ratnim veteranima od strane države, to je, naime, i sigurnosno pitanje, te još jednom ističem kako je zaštita osobnih podataka o hrvatskim braniteljima ujedno zaštita njih samih', zaključio je ministar.

Ivić je napomenuo kako je Ministarstvo branitelja i međugeneracijske solidarnosti u svakodnevnom kontaktu s obiteljima Tihomira Purde i Veljka Marića, kao i s institucijama Republike Hrvatske nadležnim za rješavanje situacije u kojoj se trenutačno nalaze te da su spremni pomoći i njima osobno kada to bude moguće.

Ministarski susret u Zagrebuna temu razmjene popisa optuženih za ratne zločine

Prema najavama na današnjem sastanku Povjerenstva hrvatskog i srbijanskog ministarstva pravosuđa za pripremu i razmjenu popisa optuženih ili osuđenih za ratne zločine, kojim će predsjedati ministri Dražen Bošnjaković i Snežana Malović, razgovarat će se o spomenutom popisu, ali i slučaju vukovarskog branitelja Tihomira Purde. Prema neslužbenim informacijama postoji mogućnost da Srbija Purdin slučaj prepusti hrvatskome pravosuđu, no je li to točno, doznat ćemo tek nakon sastanka Povjerenstva. Prema medijskim napisima Srbija od Hrvatske traži četiri hrvatska državljanina zbog ratnog zločina. Uz uhićenog Purdu, na popisu su Petar Janjić zvan Tromblon, bivši kosovski premijer Agim Ceku, Danko Maslov i Siniša Mišić

Petar Janjić zvani Tromblon za Hrvatsku televiziju izjavio je kako je osumnjičen za ratne zločine koji se nisu dogodili, ali, kazao je, poštovat će svaku odluku i staviti se na raspolaganje kako bi se utvrdila istina. 'Žalosno je što nakon neviđenih tortura po srbijanskim logorima ja i ostali branitelji moramo ponovno u borbu za koju sam siguran da ćemo izgubiti. Kladim se u svoj život da ćemo svi završiti u istražnom zatvoru', kazao je Janjić. On je, za razliku od Purde, znao za tjeralicu iz 2007, ali još ne zna za što ga točno terete.

HTV posjeduje tekst Interpolove tjeralice u kojoj se osumnjičene branitelji optužuje za ratne zločine protiv ranjenih i bolesnih, pri čemu je posebno opisan slučaj Janjićeva navodnog postupka prema teško ranjenim vojnicima. On je, kako se opisuje, naredio da se vojnici ubiju i odmah zapucao po njima iz automatske puške. Njegovi podređeni, među kojima su također bili Purda i Maslov, uradili su isto, a kao rezultat najmanje dva vojnika su ubijena. Janjić tvrdi da se takvo što nikada nije dogodilo. No to će možda morati dokazivati pred hrvatskim sudovima.