PRITUŽBE HHO-U

Iznenadit će vas pismo Mirjane Sanader

11.01.2011 u 14:36

Bionic
Reading

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) priopćio je da je danas zaprimio pismo Mirjane Sanader, supruge bivšeg premijera u kojem se na četiri stranice žali na kršenja ljudskih prava nje i njezine obitelji, prvenstveno kad se radi o medijima, organima vlasti, ali i Zagrebačkoj banci

Mirjana Sanader u pismu navodi da joj od 4. prosinca nije isplaćen osobni dohodak koji prima preko računa u Zagrebačkoj banci, a žali se i jer joj je prekršena zakonska odredba temeljem koje bi postupak protiv njezinog supruga Ive Sanadera morao biti tajan. Što se tiče pritužbi na medije, neslužbeno smo doznali da se Mirjana Sanader žalila da su novinari obilazili Medicinski fakultet u Zagrebu ne bi li od profesora dobili informaciju kakva je studentica Bruna Sanader. U obitelji uhićenog premijera to su doživjeli kao medijski pritisak i bespotrebno zadiranje u njihovu privatnost.

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak navodi u priopćenju da je naložio uredu HHO-a da provjeri navode iznesene u pismu Mirjane Sanader i da je sazvao izvanrednu sjednicu Izvršnog odbora HHO-a na kojoj će razmotriti njezine pritužbe, nakon čega će javnost obavijestiti o zaključcima.

U razgovoru za tportal.hr Čičak nije htio otkrivati detalje pisma Mirjane Sanader, budući da za to nema odobrenje Izvršnog odbora HHO-a. 'Nakon što istražimo navode iz pisma, krajem tjedna ćemo o svemu izvijestiti javnost na konferenciji za novinare. Mogu vam samo reći da ćete se jako iznenaditi sadržajem pisma', kazao je Čičak.

Od obrane bivšeg premijera nedavno se doznalo da Mirjani Sanader banka nije željela isplatiti posljednje dvije plaće zbog sudske blokade računa. Jedan od Sanaderovih branitelja, odvjetnik Goran Suić, rekao je danas Hini da je banka, nakon što je odobrila otvaranje novoga tekućeg računa Mirjani Sanader, na njega jučer prebacila novac.

USKOK protiv bivšeg premijera Ive Sanadera vodi istragu zbog zlouporabe položaja i ovlasti u slučaju HEP te udruživanja s ostalim osumnjičenima u slučaju Fini media, odnosno izvlačenja državnog novca iz ministarstava i javnih poduzeća. Nakon pokretanja istrage na zahtjev USKOK-a, sud je blokirao nekoliko bankovnih računa Sanadera i njegove uže obitelji u Hrvatskoj, poslovnog prostora u Zagrebu te udjele njega i njegove supruge u dvije tvrtke. Usto je obitelji Sanader privremeno oduzeta i kolekcija umjetnina.