GSS U AKCIJI

Na Velebitu spašen alpinist iz Zagreba

21.02.2009 u 21:13

Bionic
Reading

Zagrebačkog alpinista koji je pao i teško se ozlijedio u blizini Baške Oštarije, na južnoj strani Velebita, spasili su helikopterom pripadnici Gorske službe spašavanja (GSS) u akciji koja je zbog složenih uvjeta i nepristupačna terena potrajala četiri sata

Radilo se o nepristupačnom terenu pa je 27-godišnji planinar uz velike napore izvučen helikopterom i tehnikom dugog užeta, rekao je Hini pročelnik GSS-a Vinko Prizmić, koji je vodio akciju spašavanja na nadmorskoj visini od 750 metara.

Helikopter je zbog uskog prostora i blizine litica morao biti na velikoj visini s koje je spuštao dugo uže kako bi nosiljku s ozlijeđenim i liječnikom odvezao s mjesta nesreće.

Dok se s prijateljem penjao na stijenu Velinac, planinar je pao s visine od četiri metra kad se odlomio kamen za koji se držao i koji je zatim pao po njemu.

Nakon dojave za pomoć, krenula je Gorska služba spašavanja iz Gospića, a zbog težine ozljeda iz Splita je helikopterom HRZ-a upućena letačka ekipa s dvojicom liječnika i medicinskom opremom.

Planinar je s otvorenim prijelomima ruke i rebara te s ozlijeđenim plućima i u traumatskom šoku prevezen u splitsku bolnicu Firule.

Akcija je trajala od 13 do 17 sati i u njoj su sudjelovala 24 spasioca.