UHIĆENJE VUKOVARSKOG BRANITELJA

Purdu terete za pucanje u ranjenike

10.01.2011 u 14:42

Bionic
Reading

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine u ponedjeljak je priopćilo kako se istražuje slučaj hrvatskog državljanina Tihomira Purde, uhićena u BiH, te da je preuzet iz skupine vojnih predmeta s početka 1990-ih te je prošao prvu reviziju od kada je 2004. tužiteljstvo preuzelo predmete ratnih zločina od ondašnjega beogradskog vojnog suda.

Uvidom u spise predmeta negdašnjeg vojnog suda u Beogradu iz 1999. protiv Tihomira Purde, hrvatskog državljanina uhićena na graničnom prijelazu Županja-Orašje 5. siječnja 2011., tužiteljstvo ocjenjuje kako postoji osnovana sumnja u kazneno djelo ratnog zločina, navodi se u priopćenju.

Vlasti u Beogradu ne daju nikakvu službenu obavijest o tome za što je Purda optužen te navode da još traje istraga. Neslužbeno se doznaje kako se istraga vodi zbog osnovane sumnje da je Purda u Borovu naselju u Hrvatskoj, u studenom 1991., kršeći pravila međunarodnog prava, iz automatske puške pucao na ranjenike i ubio najmanje dva vojnika, a jedini preživjeli, desetnik Boban Gačić, poslije je umro u bolnici u Vukovaru.

Iz tužiteljstva dodaju kako je predviđena još jedna revizija skupine predmeta među kojima je i Purdin i, kako se ističe, uskoro će ju obaviti povjerenstvo koje su sredinom 2010. zajednički osnovala srbijanska i hrvatska državna tijela kako bi se točno analizirali i riješili nesporazumi.

U priopćenju se također ističe kako je netočna tvrdnja da postoji popis od 340 hrvatskih državljana navodno osumnjičenih za ratne zločine u Vukovaru.

"Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske izravno surađuju na temelju sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida. Na temelju sporazuma izmjenjuju se podatci i dokazi u pojedinačnim predmetima te je netočna tvrdnja da postoji popis od 340 hrvatskih državljana navodno osumnjičenih za ratne zločine u Vukovaru", stoji u priopćenju.

Purda (42) uhićen je u srijedu u Bosni i Hercegovini na graničnom prijelazu u Orašju kad je u BiH pokušao ući kao suputnik u osobnom automobilu. Uhićen je na osnovi tjeralice srbijanskog pravosuđa koje ga tereti za ratne zločine.