ALELUJA

Bozanić zabranio političke skupove u crkvama

10.01.2011 u 07:45

Bionic
Reading

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić dan prije blagdana Bogojavljenja objavio je dekret u kojem sve svoje svećenike, kako dijecezanske tako i redovnike, upozorava da se 'dosljedno pridržavaju crkvenih propisa te paze da se crkveni prostori i prostorije ne koriste za političke stranačke skupove ili stranačka djelovanja'

Premda nije bilo izravnog povoda, kako neslužbeno doznaje Večernji list, za takvu Bozanićevu odluku, odlučeno je da se u uzavreloj političkoj situaciji u Hrvatskoj Crkva postavi preventivno i da već sada, na početku godine i u vrijeme kada se ne zna kada će točno biti sljedeći parlamentarni izbori, crkveni vrh da do znanja da se neće dati upregnuti u politička kola.

'Prezbiteri trebaju nastojati da se među ljudima trajno čuvaju mir i sloga utemeljeni na pravdi (usp. kan. 287 ZKP). U skladu s ovom crkvenom odredbom, poziva se sve biskupijske i redovničke prezbitere u Zagrebačkoj nadbiskupiji da se dosljedno pridržavaju crkvenih propisa te paze da se crkveni prostori i prostorije ne koriste za političke stranačke skupove ili stranačka djelovanja', stoji u odluci, no ne govori se o sankcijama za one svećenike koji ne budu poštovali te naputke.

Naime, prije svakih izbora stižu pritužbe iz pojedinih župa da se lokalni župnici angažiraju politički i preporučuju za koju stranku glasovati, ali i da daju crkveni prostor lokalnim političarima za njihovu promociju, pa se nedvojbeno stječe dojam da Crkva stoji iza njih.

'Bilo je slučajeva da su političari govorili i s ambona u crkvi, kao da čitaju Sveto pismo, što je apsolutno nedopustivo', komentirali su jučer na Kaptolu najnoviju Bozanićevu odluku.
S druge strane, ta odluka Kaptola već je iznjedrila komentare poput onih da je tim potezom Bozanić već sada zalupio vrata pred nosom HDZ-u, pa i njegovom koalicijskom partneru HSS-u, jer je teško očekivati da će neki župnik u svojoj crkvi ili župnim prostorijama ugošćavati SDP-ovce, narodnjake ili liberale. Kler je, u svom najvećem dijelu, pobornik HDZ-ove politike.

Međutim, tumači se da se tako i sam kardinal Bozanić želi zaštititi od političkih emisara, jer su mnogi crkveni analitičari procijenili da mu je nesagledivu štetu nanio predizborni dvosatni susret s predsjedničkim kandidatom Milanom Bandićem, čime je otvoreno pokazao da se Crkva svrstala na Bandićevu, a ne na Josipovićevu stranu. Što je, kako se vrlo brzo pokazalo, bila katastrofalna odluka, pa je očito bolje zaštititi se od postojećih stranaka, ali i od nekog eventualnog 'trećeg puta' na vrijeme, a ne dijeliti političku i javnu štetu zajedno s političkim gubitnicima.

Iako je spomenuta odredba Zagrebačke nadbiskupije donijeta 5. siječnja, već slijedećeg dana je prekršena u zagrebačkoj crkvi Sveta Mati Slobode u kojoj je održana tribina Hrvatskog rasta (HRAST-a), političkog pokreta kojeg između ostalih vode dr. Miroslav Tuđman i dr. Josip Jurčević, izvijestio je portal Križ života.