PRIJE OBJAVE REGISTRA BRANITELJA

MUP još 2007. dobio tjeralicu za Purdom!

10.01.2011 u 08:31

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova RH još je 2007. godine dobilo Interpolovu tjeralicu za hrvatskim braniteljem Tihomirom Purdom, kojega srbijansko tužiteljstvo traži zbog ratnih zločina u Vukovaru 1991. godine!

Otkrio je to Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a, koji tvrdi i da policija po međunarodnim tjeralicama ne može postupati ako je riječ o hrvatskim državljanima, odnosno da bi za postupanje morali imati nalog hrvatskog suda, piše Večernji list. Zbog toga je, kaže Borovec, MUP o tjeralicama obavijestio Ministarstvo pravosuđa i Državno odvjetništvo RH. Kako kaže Borovec, takvih tjeralica ima još, ali ne otkriva koliko i protiv kojih osoba.

Iz Državnog odvjetništva odgovaraju da je po tjeralicama mogla postupati i hrvatska policija. Kako bilo, jasno je da osobe koje Srbija stavlja na međunarodne tjeralice zbog ratnih zločina u Hrvatskoj nisu uopće o tome obaviještene, i to već gotovo četiri godine! Da je Purda znao za tjeralicu, zacijelo ne bi išao preko granice, a pitanje je i kako je – dok je bio u srbijanskom logoru – bio ispitivan o događajima u Vukovaru, a da nije bio obaviješten da je osumnjičen... Nametnulo se i pitanje ima li Srbija uopće pravo voditi postupke za ratne zločine u Vukovaru, ako su se dogodili na hrvatskom teritoriju i ako ni počinitelji ni žrtve nisu bili državljani Srbije.

Na to pitanje među pravnicima još uvijek nije bilo jednoznačnog odgovora, iako je vrlo zanimljivo i dosad nije stavljano na dnevni red, a u odnosima dviju država vlada neka vrsta reciprociteta, na koji možda Srbija i nema pravo. U nedjelju je na web stranici Pollitika.com objavljen popis sa 340 imena za koji se tvrdilo da je riječ o popisu hrvatskih državljana koje Srbija tereti za ratne zločine.

Istinitost tog popisa, na kojem su i Vesna Bosanac i Mile Dedaković Jastreb te Branimir Glavaš i Tomislav Merčep, odmah je iz Srbije demantirana. Bruno Vekarić, zamjenik srbijanskog tužitelja, izjavio je da tužitelje 'zanima samo nekoliko osoba' te da će zajedno s hrvatskim tužiteljima to biti riješeno. Osnovat će se, kaže, zajednička radna skupina koja će obaviti preciznu analizu svih tih predmeta.

U međuvremenu je i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković razjasnio i pitanje je li srpsko tužiteljstvo uopće dostavilo popis osoba koje oni terete za ratne zločine. Prema ministru, popis je stigao u Hrvatsku, na njemu je 40 imena, ali ne i ime u BiH uhićenoga Purde! Hrvatska je strana, pak, Srbiji dostavila popis na kojem su podaci o oko 1500 osoba, od toga je protiv njih 433 pokrenuta istraga, protiv 563 je podignuta optužnica, a presude u odsutnosti izrečene su za 538 osoba.

To su bili podaci o stanju na kraju ožujka 2010. godine. Neobično je i to što je nakon Purdina uhićenja za to iz krugova vlasti na neki način 'okrivljena' objava registra branitelja 2010. godine, iako su naše vlasti za tjeralicu protiv Purde znale još od 2007. godine!

Predsjednik Ivo Josipović u svom priopćenju istaknuo da je, prema podacima kojima raspolaže, popis s navodno osumnjičenima za ratni zločin nevjerodostojan. Na njemu je, osim pojedinih osoba koje je i RH osumnjičila pa i osudila za ratne zločine, i velik broj onih koje su časno branile svoju domovinu.

Predsjednik će potaknuti provjere i suradnju RH i Srbije radi pune međusobne informiranosti o postupcima koji se vode. Poručuje da je strašenje građana ishitrenim povezivanjem uhićenja Purde i objave registra branitelja nastavak politike zaštite onih koji su se bez osnove našli na popisu časnih imena branitelja. Zastupnik HDSSB-a Dinko Burić kaže da treba povući našeg veleposlanika iz Srbije.