SPLI'SKI KOLORIT

'Neka Crvena zvezda promijeni ime u plavu ili bijelu'

09.01.2011 u 22:14

Bionic
Reading

Splitski HDZ i SDP subotu i nedjelju proveli su u međusobnim optuživanjima, a glavni protagonisti prepirke kao lajtmotiv uzeli su boje. Tako je Dujomir Marasović, nastavljajući se na 'crnilo' Marina Jurjevića, dodatno pojasnio i zašto ne želi Crvenu zvezdu u svom gradu

Vodstvo splitskog HDZ-a odbacilo je tvrdnje splitskog SDP-a kako je proslava obljetnice HDZ-a u Splitu označila povrataka na 'stari HDZ' koji prijeti neistomišljenicima, te je istaknulo da se čelnik SDP-a Splita, Marin Jurjević, ponaša kao u vrijeme kada je Udba štitila Savez komunista od neistomišljenika.

'Jurjević se naučio da mu udbaši ušutkaju javnost u Splitu, i onda je on bio sasvim dobar omladinac i rukovoditelj. Ali, Marine ta su vremena prošla, nema više nečijih očeva šefova Udbe na Katalinića brigu (dio Splita) koji su ušutkivali građane Splita', rekao je večeras na izvanrednoj konferenciji za novinare predsjednik splitskog HDZ-a Dujomir Marasović

Time je Marasović reagirao na Jurjevićevu izjavu s današnje konferencije za novinare SDP-a, kako je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na subotnjoj proslavi 21. obljetnice splitskog HDZ-a mirno promatrala Marasovićev istup, u kojem je predsjednika SDP-a Zorana Milanovića usporedio sa 'sipom koja izbacuje crnilo'.

Po Marasovićevim riječima predsjednik splitskog SDP-a Jurjević bi 'opet slao u zatvor neistomišljenike kao što je to radila njegova partija'.

'Ja ne odustajem od jučerašnje izjave o Milanoviću, jer on svojom retorikom prosipa sipino crnilo po cijeloj Hrvatskoj. Kada bi Jurjević popio cijelo to Milanovićevo crnilo ne bi dobio njegovu naklonost jer ga Milanović ne želi u Splitu, iako mu se ovaj dodvorava', rekao je predsjednik splitske gradske organizacije HDZ-a Marasović.

Ocijenio je i kako je SDP uhvatila panika zbog Vladinih pokazatelja o gospodarskom oporavku Hrvatske, te zbog jučerašnje najave premijerke Kosor da bi u pregovorima s Europskom komisijom moglo doći do pozitivnog reaspleta situacije i u splitskom brodogradilištu.

'Oni u SDP-u bi željeli da splitsko brodogradilište ne radi i da propadne samo da oni dođu na vlast', dodao je Marasović.

Također Marasović je ponovio svoje stajalište, izrečeno jučer na proslavi 21. obljetnice splitskog HDZ-a kako je protiv toga da beogradska Crvena zvezda ove godine gostuje u Splitu u povodu 100. obljetnice Hajduka, budući da nogometaši na dresovima nose 'crvenu zvijezdu' - simbol 'komunističkog zločina' pod kojim je 'srušen Vukovar, a ubijani su i članovi Torcide'.

Naglasio je kako je to razlog njegovom protivljenju, a ne zato što je taj klub iz Beograda i što u njemu igraju Srbi.

'Nama trebaju Srbi zbog turizma i nužno je razvijanje dobrih odnosa sa Srbijom, ali neka klub 'Crvena zvezda' sa svojih dresova skine obilježje komunističkog zločina i neka promjeni ime u plavu ili bijelu zvijezdu, i onda može doći u Split', rekao je Marasović.

Predsjednik splitskog HDZ-a se osvrnuo i na današnje Jurjevićeve riječi kako je 'crvena zvezda' znak antifašizma.

Marasović je naglasio kako Jurjević ne poštuje Rezoluciju Vijeća Europe kojom se osuđuju komunistički zločini. 'Komunističko znakovlje ima isti status kao i nacističko i fašističko', kazao je Marasović.