MINISTAR PORUČIO ORCU

Čobanković: 'Izvolite nas tužiti'

07.01.2011 u 16:52

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju Petar Čobanković izjavio je danas kako vjeruje da će se postići rješenje za Sunčani Hvar naglašavajući kako taj slučaj ne šteti ulasku stranih ulagača u Hrvatsku

'Uvijek vjerujem da ima rješenja, a ako netko smatra da je nečim oštećen neka izvoli tužiti. Nije ništa sporno, ako netko vjeruje da su mu uskraćena neka njegova prava, da tuži', kazao je Čobanković novinarima nakon današnje sjednice Vlade.

Izvršni direktor luksemburške Orco grupe, većinskog vlasnika Sunčanog Hvara, Jean-Francois Ott danas je u intervjuu za EuroBusinessMedia (EBM) kazao da je premijerki Jadranki Kosor poslao pismo u kojem poručuje da će, ukoliko se u roku od tri mjeseca s hrvatskom vladom ne postigne rješenje o Sunčanom Hvaru, predmet predati međunarodnom sudu.

Vlada je potvrdila da je primila pismo te da je Otta pozvala na razgovor početkom idućeg tjedna, a Čobnaković je kazao kako će sastanak vjerojatno biti u ponedjeljak, ali da to još nije potvrđeno.

Ott je u razgovoru za EMB kazao da se osjeća diskriminiran kao strani ulagač u Hrvatskoj, a Čobanković je na pitanje novinara naglasio kako slučaj Sunčanog Hvara ne šteti ulasku stranih ulagača u Hrvatsku.

PITANJE IZBORA NE KVARI IDILU HDZ-A I HSS-A?

'Koalicija odlično funkcionira, a odluku o načinu izlaska na izbore donijet ćemo zajedno s članovima koalicije', kazao je glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić uoči današnje sjednice Vlade. Novinari su ga pitali o zajedničkom ručku premijerke Jadranke Kosor i predsjednika HSS-a Josipa Friščića, a nagađa se da je jedna od tema bila pitanje načine izlaska članova koalicije na predstojeće parlamentarne izbore.

Potpredsjednik HSS-a Damir Bajs smatra kako 'nije vijest da je održan sastanak dvoje predsjednika stranaka vladajuće koalicije'. Upravo suprotno, kaže, 'vijest bi bila da se predsjednici ne sastaju. Ovaj put su izabrali formu ručka, a predsjednik Friščić kazao mi je da se razgovaralo o pitanjima ulaska Hrvatske u EU i da je to bio osnovni okvir razgovora'.

'Ne štetimo mi ničemu. Svatko je dobrodošao u Hrvatsku, ali isto tako svatko mora poštivati hrvatske zakone i Republiku Hrvatsku', kazao je Čobanković i dodao da je osnovni interes Vlade i HFP-a štititi interese Republike Hrvatske.

'Mi moramo štiti interes RH i to je osnovno, interese uposlenika i jedinica lokalne samouprave. To je naša zadaća', naglasio je Čobanković.

BAJS: ODNOSI IZMEĐU VLADE I ORCA NISU UVIJEK BILI IDILIČNI

O odnosu Vlade i Orca novinari su pitali i ministra turizma Damira Bajsa, koji je kazao kako je 'očito da odnosi između HFP-a kao predstavnika države i Orca nisu bili uvijek idilični što je i rezultiralo sadašnjom situacijom, a partnerstvom oko Sunčanog Hvara nije bila zadovoljna ni lokalna zajednica'.

Bajs je naglasio kako je bitno da svatko ispuni svoj dio ugovora:'I HFP kao predstavnik države, ali i da Orco ispuni ono što se od njega očekuje, a to je ulaganje i razvoj unutar Sunčanog Hvara gdje očito postoje problemi koji su vezani uz neke investicije'.