PROTIV PLANOVA HRVATSKIH VODA

Prosvjed protiv kanaliziranja ušća Mure u Dravu

07.01.2011 u 15:29

Bionic
Reading

Ekološke udruge i građani sutrašnjim prosvjedom kod Legrada usprotivit će se mogućem skretanju i kanaliziranju ušća Mure u Dravu koje Hrvatske vode žele izvesti u suradnji s Mađarskom. Goran Čižmešija iz zaštitarsko-ekološke udruge Senjar iz Donje Dubrave najavljuje dolazak velikog broja građana koji smatraju da će kanaliziranjem ušća nestati Posebni zoološki rezervat Veliki Pažut

'Planovi Hrvatskih voda za skretanje i kanaliziranje tokova Drave i Mure samo su uvod za daljnja devastiranja i izgradnju neekonomične i tehnološki zastarjele hidroelektrane. S mađarske strane izgrađeno je jedno pero kojim se tok vode sada usmjerava prema plaži Halaš Čarda, nedaleko od ušća kod Legrada. Ostvare li se planovi Hrvatskih voda, nestat će i ta plaža, omiljena među stanovnicima ovog kraja, ali i razlozi zbog kojih je zaštićen Posebni zoološki rezervat Veliki Pažut. Najžalosnije je što to i jest plan Hrvatskih voda', rekao je Čižmešija tportalu uoči sutrašnjeg prosvjeda. Potporu prosvjedu, kaže Čižmešija, aktivisti imaju od organizacija iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske, poput Svjetskog fonda za prirodu i Birdlifea.

Podsjetimo, tportal.hr je još početkom listopada otkrio je da su Hrvatske vode aktualizirale svoj zahtjev Upravi za zaštitu prirode za izvođenjem građevinskih radova u Velikom Pažutu. Uprava za zaštitu prirode u svibnju je odbila te radove, jer se u rezervatu predviđa prokapanje jednog otoka po širini od 40 metara, sječa četiri i pol hektara šume bijele vrbe s močvarnom broćikom, a time i uništavanje staništa životinja. Područje je zaštićeno i kao posebni zoološki rezervat i kao dio Nacionalne ekološke mreže. U odbijenici Uprave za zaštitu prirode istaknuto je stoga da je to područje jedno od posljednjih na kojima postoji biljna zajednica predalpskih vrbika koju čine zaštićeni i rijetki kebrač i sivkasta vrba. Između ostaloga, na tom području hrane se i stanuju dvije rijetke i zaštićene vrste ptica, male i crvenokljune čigre, a cijela priroda predstavlja jedan od naših najljepših riječnih krajolika.

Unatoč tome, Hrvatske vode u rujnu su novom studijom ustvrdile da je kanaliziranje ušća Mure u Dravu nužno te da predstavlja 'prevladavajući javni interes'. Postupak je u Upravi za zaštitu prirode, a nedavno je ispred zgrade Ministarstva kulture (u kojem je ta uprava) prosvjed održala i Zelena akcija tražeći odbijanje zahtjeva Hrvatskih voda.

U međuvremenu, Mađari su sredinom prosinca naprasno, bez dogovora i dozvole s hrvatske strane, izgradili jedno pero i skrenuli tok Mure prema hrvatskoj obali te potopili Halaš Čardu, omiljenu plažu građana Legrada i okolice.

Početak sutrašnjeg prosvjeda Čižmešija najavljuje za 11 sati kod Halaš Čarde.