Hrvatska PRAVOSLAVNI BOŽIĆ U PODUNAVLJU

'Čovječja ljubav gubi svoju mjeru bez Boga'

Vjernici pravoslavne vjere, koji najradosniji kršćanski blagdan slave po julijanskom kalendaru, proslavili su Božić i u pravoslavnim crkvama u hrvatskom Podunavlju

U podunavskim mjestima gdje pravoslavni Srbi čine većinu te u crkvama Sv. Nikole i Sv. Petke u Vukovaru, odnosno Silaska Sv. Duha na Apostole u Vinkovcima služene su božićne liturgije na kojima je pročitana i poslanica patrijarha srpskog Irineja.

'Božić je praznik mira i ljubavi, praštanja i mirenja. Što je manje Boga i Božje ljubavi u ljudima, to je manje ljubavi u ljudskim odnosima, braku, obitelji, društvu. Bez Boga kao ljubavi, čovječja ljubav gubi svoju mjeru', poručio je u božićnoj poslanici patrijarh Irinej. Upozorio je i da se 'život bez ljubavi prema Bogu, ljubavi u braku, obitelji, društvu i u ljudskim odnosima, svodi na samoživost, tjelesnu pohotu i hedonizam, koji postaje glavna ljudska vrijednost'.

Blagdan Božića, uz tradicionalni pozdrav 'Mir Božji – Hristos se rodi', proslavljen je, nakon povratka iz crkve, u obiteljskom okruženju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još