Hrvatska NEPOVJERLJIVI NAROD

Masovno se kupuju euri, ali kuna je stabilna

Iako je građane zahvatila velika nervoza zbog mogućeg slabljenja kune i mnogi su pohrlili u mjenjačnice po eure, tečaj je proteklih dana bio prilično stabilan. Prema tečajnici HNB-a, euro se jučer mogao kupiti za 7,47 kuna, a tjedan dana prije za 7,44 kune, pa ispada da je domaća valuta u tjedan dana oslabjela svega tri lipe

Posljedica je to ovotjednih mjera centralne banke koja svojim mjerama nastoji smiriti napetost koja je zavladala proteklih tjedan dana zbog niza loših vijesti koje stižu, kako iz domaćih redova tako i s globalnog tržišta, Jutarnji list

Situacija na terenu govori da su mnogi građani prilično uplašeni najavama da bi kuna mogla oslabjeti i do deset posto, pa masovno odlaze u mjenjačnice prodavati domaću valutu. Dragan Krstanović, vlasnik mjenjačnice Colonia u Importanne centru, kaže da je navala građana počela nakon istupa direktora Zagrebačke banke Franje Lukovića u jednom dnevnom listu kada je rekao “da je došlo vrijeme za kontrolirani proces uvođenja realnijeg tečaja kune”.

- Od subote kada je to izašlo u novinama imam opći stampedo u poslovnici. U nekoliko slučajeva ljudi su razročili ušteđevinu u kunama i mijenjaju je u eure. To me ne čudi jer izjava tako visokog dužnosnika u velikoj banci ne može građane ostaviti ravnodušnima - rekao je Krstulović. Sličan trend primjećuju i druge mjenjačnice, a vodeće banke ističu da ne bilježe veću potražnju od uobičajene.  Jedini način da se nervoza smiri, razmišljaju u centralnoj banci, jest pokazati građanima da do deviza mogu doći uz stabilan tečaj.

U to ime HNB je prije tri dana donio odluku kojom je bankama pušteno čak 1,25 milijardi eura, od 7,6 milijardi eura ukupnih rezervi kojima banke raspolažu. Kako bi se te devize našle u optjecaju i tako zadovoljila povećana potražnja, jučer je donesena i druga mjera. Povećana je najveća dopuštena otvorena devizna pozicija banaka s dosadašnjih 20 na 30 posto jamstvenog kapitala. Osim toga, guverner Željko Rohatinski najavio je “restriktivniju kunsku politiku”, što znači da će kune postati tražena roba, makar za banke.

Za redovno održavanje pričuva, primjerice, banke moraju osigurati dovoljnu količinu kuna, a ako to nisu u stanju, krše zakon i podliježu sankcijama. S obzirom na to da je kuna na tržištu sve manje jer ih centralna banka povlači s tržišta, idućih tjedana moglo bi doći i do obrata, odnosno do jačanja kune.

- Razdoblje napetosti će još potrajati i mogu se očekivati oscilacije tečaja. Ali, HNB je potpuno koncentriran na  održanje stabilnosti tečaja  - smatra Zdeslav Šantić, analitičar RBA.

Iako mjenjačnice bilježe navalu građana, u dvije vodeće banke ističu da ne primjećuju veću potražnju deviza.

- Ne bilježimo promjene koje bi značajnije odstupale od uobičajene i redovne aktivnosti potražnje za devizama - ističu u Privrednoj banci Zagreb. U Zagrebačkoj banci imaju isto iskustvo. - U našim poslovnicama dosad nismo zamijetili povećanu potražnju deviza - napominju. Iskustvo mjenjača, čini se, nešto je drugačije.  

U mjenjačnici Sv. Matej na Iblerovu trgu priznaju da nemaju dovoljno eura za sve koji ih u poslovnicu dolaze tražiti.

- Ovaj je tjedan osjetno veća potražnja, mnoge smo počeli odbijati jer nemamo dovoljno eura - rekla je Jadranka, djelatnica mjenjačnice.

U samom centru grada, u mjenjačnici TB u Jurišićevoj, slična priča. - Bila je situacija da se sto eura moglo kupiti za 715 kuna, a nitko nije kupovao, a sada, kada je tečaj oko 750, svi kupuju kao ludi. Promet jest pojačan, a za sve su krivi mediji - uvjeren je djelatnik mjenjačnice.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još