PETER GALBRAITH

Knin nije prekomjerno granatiran

20.02.2009 u 23:01

Bionic
Reading

Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith izjavio je u razgovoru za Jutarnji list od subote da su odmah nakon Oluje u kolovozu 1995. počinjeni ratni zločini, ali da granatiranje Knina nije bilo 'ni prekomjerno ni nasumično'

'Ja apsolutno vjerujem da su počinjeni ratni zločini i to neposredno nakon operacije 'Oluje'. Ne nužno u tijeku operacije, nego kasnije', rekao je Galbraith odgovarajući na novinarski upit o njegovu svjedočenju na suđenju trojici hrvatskih generala pred Haaškim sudom.

Po njegovu mišljenju, nedvojbeno je da je zločina bilo, ali da je drugo pitanje je li hrvatski general Ante Gotovina odgovoran za te zločine. 'To treba reći sud', rekao je Galbraith.
Što se granatiranja Knina tiče, za koje haaško tužiteljstvo tvrdi da je bilo prekomjerno i neselektivno, Galbraith tvrdi suprotno.

'Po mom mišljenju i po uvjerenju ljudi iz mog veleposlanstva nije bilo ni prekomjerna ni nasumična granatiranja', rekao je Galbraith i istaknuo da je '(granatiranje Knina) bilo kratko i ne može se usporediti s granatiranjem Sarajeva, Dubrovnika ili Vukovara'.

Također, kako je rekao, smatra da se mora razlikovati prekomjerno bombardiranje civilnih područja i granatiranje u vojnim operacijama. 'U protivnom završite na poziciji da je svaka vojna akcija ratni zločin', pojasnio je Galbraith.
Taj bivši američki diplomat osvrnuo se i na bivšeg hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, izrazivši uvjerenje da bi mu se, da je poživio, u Haagu sudilo za ratne zločine.

'Vjerujem - moram vam to reći - kako bi, da je poživio, bio u Haagu optužen za ratne zločine. To je gotovo sigurno', rekao je Galbraith.

Galbraitha je 1993. tadašnji američki predsjednik Bill Clinton imenovao prvim američkim veleposlanikom u Hrvatskoj, a na toj je dužnosti ostao do 1998, prenosi Hina.