Hrvatska POKRŠTAVANJE

Srpska djeca krste se u rimokatoličkoj crkvi

  • Autor: tportal.hr
  • 20.2.2009 18:39:25
  • 20.2.2009 18:09:15

Dalmatinska eparhija objavila je podatak da u Dalmaciji, u kojoj je do 1995. godine živjelo više do 100 tisuća Srba, na početku 2009. godine ima samo 20 do 25 tisuća stanovnika srpske nacionalnosti, i to gotovo isključivo starijih ljudi

Episkop dalmatinski Fotije objasnio je da se broj stanovnika srpske nacionalnosti u Dalmaciji smanjuje ponajviše zbog gospodarskih i socijalnih uvjeta života, ali i iz političkih razloga.

On upozorava da još uvijek ima napada na pravoslavne crkve u Dalmatinskoj eparhiji, na samu Episkopiju u Šibeniku, kao i na Srbe povratnike u Dalmaciji.
Zbog toga je Eparhija nekoliko puta prosvjedovala Predsjedniku Hrvatske i predsjedniku hrvatske Vlade te izrazila nezadovoljstvo malim brojem otkrivenih počinitelja i upozorila ih da posebno u velikim gradovima, poput Splita, Šibenika i Zadra, ima slučajeva pokrštavanja srpske djece u rimokatoličkoj crkvi.

Službeni izvori u Dalmatinskoj eparhiji ne iznose konkretne podatke o broju navodno pokrštene djece, nego samo upozoravaju da ima tih slučajeva, a vladika Fotije kaže da su najveći problem mješoviti brakovi u kojima se pravoslavna djeca vrlo lako utapaju u dominantnu većinu rimokatoličkog stanovništva.

'Mi pokušavamo spriječiti ovu pojavu svojim obraćanjima i radom naših svećenika u parohijama, ali presudna za rješenje tog problema bila bi potpuna sloboda vjeroispovijedanja, da ljudi te slobode postanu svjesni, odnosno da je ona vidljiva u svakodnevnom životu', kaže episkop Fotije i dodaje da je stanje bolje u unutrašnjosti Dalmacije, u Bukovici i kninskoj krajini, gdje više od 300 pravoslavne djece pohađa vjeronauk, piše Slobodna Dalmacija.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još