Hrvatska MESIĆ O NABAVI OKLOPNIH VOZILA

'Kod Patrije je netko iz Hrvatske pokušao intervenirati'

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je da je posao nabavke oklopnih vozila od finske Patrije bio vrlo dobar posao, ali i potvrdio da je jedna osoba iz Hrvatske neuspješno pokušala kod te tvrtke intervenirati nudeći da će pod povoljnijim uvjetima sklopiti posao i to nakon što je ugovor već potpisan

'Mi smo od Patrije dobili informaciju da je netko dolazio iz Hrvatske, krivo se predstavljao, i to nakon što je posao već zaključen. Iz Patrije su nam rekli da taj dolazak nisu uzeli za ozbiljno, a ide li sadašnja istraga u tom smjeru ja ne znam, a vjerujem da Patrija ima zapise tko je dolazio', kazao je Mesić u telefonskom razgovoru upitan za komentar istrage koju USKOK provodi oko nabave 84 finskih oklopnih vozila 2007.

Mesić, koji je tada bio i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, dodao je da je Povjerenstvu koje je odlučivalo o nabavci oklopnih vozila napravljena prezentacija te da je Patrijina ponuda po svim parametrima bila povoljnija.

Ponuda Patrije bila je jeftinija za 40 milijuna eura od ponude austrijskog Steyra, a Patrija se, naglasio je, obvezala da će hrvatskoj strani, odnosno slavonskobrodskom Đuri Đakoviću omogućiti da se s proizvedenim oklopnim vozilima natječe i na drugim tržištima.

"To je bio dobar i potpuno transparentan posao i od posebne je važnosti to što se njime omogućio posao za tvrtku Đuro Đaković", kazao je Mesić i dodao kako upravo stoga nisu bile potrebne, kako je rekao, "bočne veze".

'Osoba koja je došla u Patriju je bila neka bočna veza, ali ne iz sustava, i neuspješno se pokušala uključiti u posao nudeći svoje posredovanje,' rekao je Mesić i dodao da tog muškarca nisu u Patriji htjeli ni saslušati.

Bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića, iz vremena sklapanja ugovora s Patrijom, nitko iz policije ili USKOK-a nije kontaktirao u vezi istrage o navodnoj korupciji u poslovanju te finske tvrtke u Hrvatskoj.

Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović, koji ga je zastupao i u "aferi kamioni" u kojoj je Rončević zbog štete od 10 milijuna kuna nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora je rekao kako je "siguran da Rončevića nitko nije zvao na nikakav razgovor".

Iako je u vrijeme nabave Patrijinih oklopnih vozila Rončević bio na čelu Ministarstva obrane on po Vilajtovićevim riječima nije imao 'zadnju riječ' u sklapanju posla s Partijom jer pregovore nije vodilo povjerenstvo MORH-a nego vlada.

Nakon testiranja oklopnih vozila na vojnom poligonu Gašinci 18. srpnja, hrvatska vlada je 2. kolovoza 2007. godine prihvatila prijedlog Povjerenstva o nabavi 84 nova borbena oklopna vozila finske Patrije, a ugovor između MORH-a i Patrije, vrijedan 112 milijuna eura potpisan je 11. listopada 2007.

Od glavnog koordinatora tog projekta, slavonskobrodskog Đure Đakovića kao ni iz predstavništva Patrije u Zagrebu danas nije bilo moguće dobiti nikakve službene informacije.

Afera je krenula iz Finske čiji je Nacionalni ured za istrage priopćio kako policija sumnja da je "novac dan državnim službenicima i osobama koji donose odluke 2007." nakon potpisivanja ugovora MORH-a i Patrije.

Istraga o Hrvatskoj pokrenuta je nakon sumnji u korupciju i navodno potkupljivanje političara u susjednoj Sloveniji koja je s Patrijom 2006. sklopila ugovor vrijedan 280 milijuna eura.

U Sloveniji su pod istragom bivši premijer Janez Janša, bivši ministar obrane Karl Erjavec i bivši zapovjednik oružanih snaga Albin Gutman. Osim njih u aferi je, prema pisanju svjetskih novinskih agencija, osumnjičena nekolicina finskih menadžera Patrije, dva Austrijanca, austrijsko-kanadski poduzetnik Walter Wolf i bivši predsjednik uprave austrijskog konkurenta finske Patrije koncerna Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge i poslije savjetnik za istočnu Europu u Patriji Hans Wolfgang Riedl.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još