GUŽVA U ETERU

Zbog Talijana dio Istre opet bez hrvatskih TV programa

04.01.2011 u 17:00

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za poštu i telekomunikacije (HAKOM) poslala je još jednu prijavu smetnji talijanskoj strani, a kako kažu, o svemu će ponovo izvijestiti i nadležna ministarstva, s ciljem podizanja problema na višu međudržavnu razinu

Naime, nakon brojnih pritužbi Istrana kako zbog talijanskih odašiljača ne mogu pratiti hrvatske TV programe HTV 1, HTV 2 te RTL i TV Novu preko MUX A mreže odnosno na 28 kanalu koji je predviđen za Istru, problem se pokušao privremeno riješiti tako što su 17. i 18. prosinca pušteni u rad novi odašiljači pa su stanovnici Buja, Plovanije, Umaga, Novigrada, Poreča, Vrsara i Rovinja dobili mogućnost praćenja osnovnih nacionalnih programa na 'novom' 68 kanalu.

Međutim, veselje nije bilo zadugo, jer nakon puštanja u rad dodatnih privremenih DVB-T pretvarača u mreži multipleksa MUX A na kanalu 68, od 30. prosinca na tom je kanalu 'proradio' i novi talijanski televizijski multipleks.

'Mjerenja pokazuju da novi talijanski digitalni multipleks, koji za sada prenosi samo jedan program (LA10), ometa prijam svih hrvatskih nacionalnih programa u multipleksu A na području sjeverno od Novigrada. Nešto povoljniji uvjeti prijama hrvatskih programa na 68. kanalu izmjereni su na području južnije od Novigrada', priopćio je danas HAKOM

Ističu da je 68. kanal međunarodno usuglašeni kanal sa Ženevske regionalne konferencije iz 2006. te je predviđen za pokrivanje Primorsko-goranske i Istarske županije. Samim time ga Italija ne bi smjela koristiti bez dozvole Republike Hrvatske.

Istrani mogu nove televizijske programe RTL 2 i Doma TV pratiti na 53. kanalu, na kojem se također trenutačno emitira HTV 1 i HTV 2 na pozicijama koje je HRT predvidio za svoja dva nova programa, no samo do 28. veljače, odnosno do uključenja programa HTV 3 i HTV 4

No dio Istrana se žali kako je prijem i ovih programa praćen s dosta smetnji. Naime, područje Zapadne Istre izloženo je velikim smetnjama nelegalnih talijanskih odašiljača. Zbog smetnji na svim kanalima koji su dodijeljeni Hrvatskoj, Istrani već pomalo gube strpljenje.

Situaciju u kojoj proradi dodatni hrvatski kanal, a odmah zatim i neki novi talijanski, ogorčeni žitelji već nazivaju 'digitalnom okupacijom' budući da je jedino trajnije rješenje da talijanska administracija, u skladu s međunarodno koordiniranim parametrima, što prije na svom području regulira nelegalne odašiljače, no Talijani kao da su 'gluhi' na apele iz Hrvatske.