OPERIMO NOVCE POREZNIH OBVEZNIKA

'Zlatni zahodi' kao hrvatske atrakcije

04.01.2011 u 20:00

Bionic
Reading

Sanitarni čvorovi u Hrvatskoj očito su izvrstan način trošenja novca poreznih obveznika. Tako se barem može zaključiti iz najnovijeg korupcijskog skandala u Hrvatskim autocestama, koje su u dva WC-a na odmorištu Mosor na autocesti između Dugopolja i Ravče ulupali čak tri i pol milijuna kuna! No takvih je primjera bilo i ranije

Prije dvije godine Zagrepčane je skandalizirao podatak da su za gradnju dvaju WC-a na okretištima tramvaja platili 1,55 milijuna kuna, a 2006. Dubrovčani su se zgrozili svotom od skoro pola milijuna kuna koje je njihova gradonačelnica Dubravka Šuica utrošila u gradnju zahoda u Gradskom poglavarstvu. Skupocjene zahode financirali su i građani Slavonskog Broda te Zadra.

Prema dokumentaciji koju su objavili mediji građevinske tvrtke, predvođene splitskim Konstruktorom, za gradnju dvaju WC-a na sjevernoj i južnoj strani odmorišta Mosor potrošili su čak tri milijuna kuna, odnosno 1,75 milijuna kuna svaki.

Među iznosima iz bombastičnog troškovnika ističu se WC školjke po cijeni od 4.928 kuna po komadu, i to bez daske, koje su pak plaćane po 458 i 873 kune. Za pisoare se izdvajalo 7.955 kuna po komadu, a za umivaonike 4.321 kuna, nešto su jeftiniji bili držači WC papira koji su po komadu koštali po 3.500 kuna, zatim posuda za papir 2.048 kuna po komadu. Koševi za smeće plaćani su po 715,5 kuna, a skupljač higijenskih uložaka čak 2.477 kuna. Najjeftinija oprema u HAC-ovim WC-ima bile su oznake za muški i ženski WC te WC za invalide, koje su koštale 424 kune po komadu te četka za WC od 339 kuna.

Javni WC u Slavonskom Brodu

Zahodi na odmorištu Mosor svojom su skupocjenom opremom prešišali 'prekrasne' Bandićeve montažne WC-e od nehrđajućeg čelika na okretištima tramvaja u Dupcu i Dubravi za koje su građani Zagreba izdvojili 1,55 milijuna kuna, odnosno 11,6 tisuća eura po kvadratu.

Dubrovački WC za poglavare

Nakon što je dubrovačko Poglavarstvo 2006. jednoglasno prihvatilo ponudu za uređenje sanitarnog čvora u središnjoj zgradi gradske uprave po cijeni od 461.000 kuna, tadašnja dubrovačka gradonačelnica Šuica (HDZ) to je objasnila riječima: 'Da se više ne sramimo kada nam netko dolazi.'

Dubrovački 'poglavari' odobrili su tada nabavku umivaonika i od 2.912 kuna, ormarića ispod umivaonika za 5.613 kuna, radijatora od 7.044 kune, visećih WC školjki Editionals po 4.672 kune, daski iste marke po 1.051 kunu, vodokotlića od 1.864 kune. Dubrovački gradski oci kupili su si pisoar Subway od 2.401,70 kunu te mrežice za pisoar za 198 kuna. Cijena WC četke od 695 kuna i kante za otpatke od 884 kune čak je nadmašila cijenu onih kupljenih za odmorište Mosor. Ukratko, uređenje zlatnog zahoda od 16 metara četvornih u konačnici je Dubrovčane koštalo oko četiri tisuće eura po kvadratu.

Skupocjeni zadarski zahod još nije proradio

Za uređenje triju javnih WC-a Zadrani su 2007. izdvojili dva milijuna kuna. Od toga javni zahod kod Trga pet bunara nikako da proradi. Ako je suditi prema službenim izjavama iz grada koje su se pojavile po medijima, riječ je o moderno opremljenom zahodu s umivaonicima od rostfraja (navodno otpornima na vandale). Samo je taj WC koji još ne radi koštao 600 tisuća kuna.

Prije nešto više od dvije godine u Slavonskom Brodu u obnovu javnog WC-a na Korzu uloženo je oko pola milijuna kuna. 'U adaptaciju ženskog, muškog i posebnog WC-a za invalide grad je kao investitor uložio oko pola milijuna kuna. Uz sanitarni čvor, adaptiran je i prostor za osobu koja vodi brigu o WC-u', rekao je za tportal gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara. Naglasio je da je svota tolika jer je WC za invalide mnogo skuplji od klasičnog.

Nakon što su u javnost iscurili skandalozni podaci o skupocjenim zagrebačkim zahodima, gradonačelnik Bandić izjavio je kako su WC-i skupi zbog moderne tehnologije 'push' te u čudu zapitao: 'Pa neće netko na WC-u napraviti kriminal, toga nema nigdje na svijetu.'

Jesmo li i po tome postali svjetski fenomen, utvrdit će USKOK, barem u slučaju skupocjenih klozeta s odmorišta Mosor.