ZAPOSLENICIMA OPET SMANJENE PLAĆE

Sprema li se Hini sudbina Vjesnika?

04.01.2011 u 13:57

Bionic
Reading

Radničko vijeće Hine zatražilo je ostavke upravnog vijeća te novinske agencije zbog, kako kažu, nekompetentnosti i nebrige za nacionalnu novinsku agenciju. Naime, zaposlenicima je početkom prosinca plaća smanjena drugi put u godinu dana, a uprava zasad, kako tvrdi Radničko vijeće, nema rješenja za izlazak Hine iz krize

'Pod vodstvom upravnog vijeća, Hina drugu godinu zaredom gomila gubitke. Izgubila je niz najvećih pretplatnika, zbog čega joj je drastično pao utjecaj na medijskom tržištu. U potpunosti je zanemarila razvoj novih projekata za medijsko tržište, a prihodi s

tržišta nezaustavljivo joj padaju. Upravno vijeće posljedice lošeg upravljanja prebacuje isključivo na leđa zaposlenika, smanjujući im plaće drugi put u godinu dana. Svoje odluke o smanjenju plaće upravno vijeće nije popratilo nikakvim drugim mjerama kojima bi se zaustavilo poslovno urušavanje novinske agencije, niti je ponudilo rješenja kojima bi se Hina izvukla iz najdubilje krize od kada postoji', stoji u pismu koje je Radničko vijeće Hine poslalo saborskom Odboru za medije.

Naime, financijski podaci za 2009. kažu da je Hina imala gubitak od 2,8 milijuna kuna, dok je prošlu godinu završila s gubitkom od četiri milijuna kuna. Ako se pita Radničko vijeće, jedini projekt koji je Hina pokrenula je projekt Media monitoring koji, kako kažu, zasad nema nijednog korisnika, a ta ga agencija razvija već četiri godine

Uz sve to, krajem 2009. Upravno je vijeće zaposlenicima smanjilo plaće za više od sedam posto, a za isti postotak plaće su smanjene i krajem 2010.

Zbog ovakve situacije i povodom pisma Hinu je na svojoj sjednici spomenuo i Odbor za medije. Vanjska članica tog odbora Nada Zgrabljić-Rotar apelirala je da se krene u rješavanje problema Hine prema kojoj se država 'odnosi kao prema pokvarenom zubu koji će se nakon nekog vremena ili sam izliječiti ili će otpasti'.

'Radnici Hine žele riješiti probleme svog medija, ali na djelatnicima nije da rješavaju medijske probleme, nego da rade svoj posao - bave se novinarstvom', kazala je Zgrabljić Rotar, zatraživši da Odbor za medije organizira i tematsku sjednicu o Hini.

Da je Hina zapela u 1990, kada nije bilo portala, smatra SDP-ov Nenad Stazić

'Zakon o Hini je zastario i beskoristan i, ako se nešto ne promijeni, Hina će propasti', kaže Stazić, koji se složio s idejom tematske sjednice.

Međutim, do nje možda i ne dođe jer, kako je rekla HDZ-ova Suzana Bilić-Vardić, Vlada navodno priprema izmjene Zakona o Hini. Možda onda i Hina izbjegne sudbinu Vjesnika.