CVRTILA O AFERI

'Patria je pobijedila na transparentnom natječaju'

04.01.2011 u 09:33

Bionic
Reading

Povodom najnovijih informacija da finska policija sumnja da je Patria dala novac hrvatskim političarima da bi dobila posao vrijedan 112 milijuna eura za prodaju 84 vozila, nekadašnji član komisije za nabavu oklopnih vozila Vlatko Cvrtila izjavio je za HTV da je postupak bio transparentan

'Ovo je logičan potez finske policije i državnog odvjetništva jer su isti ljudi koji su vodili prodaju oklopnih vozila Finskoj, gdje je utvrđena korupcija, vodili prodaju i Hrvatskoj, pa je nužno istražiti jesu li se isto ponašali i u našem slučaju. Od samog početka nastojali smo da postupak bude transparentan. Osim Patrije, testirana su vozila još dva proizvođača. Radilo se o vozilu Pandur II austrijske tvrtke Steyr i Piranha III švicarske tvrtke Mowag. Kad se zbroje svi rezultati testiranja i natječajna ponuda, sve je išlo u prilog Patriji', kazao je Cvrtila.

Patria dominirala na testiranju

Zanimljivo je da i austrijski Steyr i švicarski Mowag djeluju u okrilju američkog General Dynamicsa te da su njihova vozila razočarala na testiranju. Primjerice, na Panduru II  je pukla hidraulična cijev i iscurilo je ulje. Također, na Panduru II pukla je  guma, kao i na Piranhi IIIC, dok Finci nisu imali nikakvih problema u dva tjedna testiranja.

Cvrtila je istaknuo da je ugovaranjem posla s Patrijom ispunjen važan cilj, a to izravan offset program prema kojemu je Đuri Đakoviću povjerena proizvodnja Patrijinih oklopnih vozila. 'Time su ostvarena ulaganja finskog gospodarstva u hrvatsku industriju te zajednički nastup i plasman vozila proizvedenih u Đakoviću na trećim tržištima', istaknuo je Cvrtila.

Prema riječima šefa tima koji istražuje poslovanje Patrije, Kaja Björkqvista, istrage u Sloveniji i Hrvatskoj najvjerojatnije su povezane. 'Zbog prodaje vozila HV-u osnovan je zajednički istražiteljski tim Finske, Austrije i Hrvatske', rekao je Björkqvist za finski portal YLE.fi.

Austrijska agencija APA navodi da bi u istrazi finskih vlasti o prodaji Patrijinih tenkova Hrvatskoj 2007. mogle djelomice biti osumnjičene iste osobe za sudjelovanje u korupciji.

Patria je već otprije pod istragom zbog prodaje oklopnih vozila Sloveniji jer je oporba tadašnjeg premijera Janeza Janšu optužila da je uzeo mito. Sumnjiv posao u Sloveniji bila je prodaja 135 finskih tenkova vrijednih 278 milijuna eura slovenskoj vojsci. Za taj posao je u Sloveniji navodno isplaćen 8,1 milijun eura mita. U Sloveniji su pod istragom bivši premijer Janez Janša, bivši ministar obrane Karl Erjavec i bivši zapovjednik oružanih snaga Albin Gutman. Osim njih, u aferi su osumnjičena, navodi APA, nekolicina finskih menadžera Patrije, dva Austrijanca, austrijsko-kanadski poduzetnik Walter Wolf i bivši predsjednik uprave austrijskog konkurenta finske Patrije, koncerna Steyr-Daaimler-Puch Spezialfahrzeuge, i poslije savjetnik za istočnu Europu u Patriji, Hans Wolfgang Riedl.

Inače, istraga o Patrijinom podmićivanju političara vodila se i u Češkoj.