MAKINACIJE U AMK SIGET

Škaru se sumnjiči za zamračivanje 500.000 kuna

03.01.2011 u 17:30

Bionic
Reading

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je istragu protiv bivšega saborskog zastupnika i boksača Damira Škare (51) zbog sumnje da je kao predsjednik Autokluba 'Siget' oštetio tu udrugu građana za više od pola milijuna kuna

Istraga je zatražena i protiv drugoosumnjičenoga Marija Cvitanovića (45), direktora tvrtke koju je osnovao Autoklub 'Siget' za organiziranje poslovnih putovanja i turističkih aranžmana.

Navodeći samo godišta i dužnosti dvojice osumnjičenika, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo danas je na internetskim stranicama objavilo kako je od suda zatražilo istragu zbog sumnje da su Škaro i Cvitanović nekoliko puta zloupotrijebili položaj i ovlasti.

Tereti ih se da novcem tog autokluba od 2006. do 2008. sebi, članovima obitelji, poznanicima i prijateljima plaćali turistička putovanja te podmirivali troškove privatnih kreditnih kartica u inozemstvu. Tako su, sumnja tužiteljstvo, oštetili taj autoklub za 250.000 kuna.

Sumnjiči ih se i da su se od 2005. do 2007. službenim kreditnim karticama koristili za privatne svrhe te novcem autokluba platili privatne račune, Škaro gotovo 170.000 kuna, a Cvitanović 265.000 kuna.

Obojicu se sumnjiči i da su početkom 2007., koristeći se 'autoritetom svojih pozicija, naložili zaposlenicima drugog trgovačkog društva da vlastoručno ispunjavaju izjave na ime članova jednog kluba i udruge građana neistinito prikazujući da su tijekom 2007. u prostorijama autokluba obavljali određene kontrole rada svojih automobila, nakon čega su tom neimenovanom klubu na naplatu dostavljeni računi'.

No, računi nisu naplaćeni jer su djelatnici kluba posumnjali u vjerodostojnost računa. Time je, kažu u državnom odvjetništvu, onemogućeno stjecanje nepripadne materijalne dobiti za to drugo trgovačko društvo od 40.000 kuna.

Po podacima s internetske stranice Autokluba 'Siget', ta je udruga građana 2005. za 20.000 kuna osnovala turističku agenciju 'Siget nautiku', čiji je predsjednik uprave Mario Cvitanović. Na stranicama agencije stoji da je njezina osnovna zadaća organizacija godišnjih odmora članova europskih autoklubova. Cvitanović je u vrijeme spomenutih zloupotreba bio i glavni tajnik sigetskog autokluba.

Damir Škaro bivši je boksač, višestruki državni prvak u bivšoj Jugoslaviji i osvajač olimpijske medalje u Seulu 1988. u poluteškoj kategoriji. Parlamentarni zastupnik HDZ-a bio je u trećem sazivu Hrvatskoga sabora od 1995. do kraja 1999.