THE ECONOMIST PREDVIĐA

Plaće u Hrvatskoj će rasti, a nezaposlenost će padati

03.01.2011 u 15:05

Bionic
Reading

The Economist, jedan od uglednijih tjednika na svijetu, u svom izdanju 'Svijet u 2011.' iznio je prilično ohrabrujuće podatke što se tiče naše zemlje

Tako bi društveni bruto produkt (BDP) u Hrvatskoj, nakon dvogodišnjeg pada, u 2011. napokon trebao biti u plusu, i to dva posto, piše Economist.

List navodi kako će u 2011. u Hrvatskoj plaće napokon početi rasti, a stopa nezaposlenosti trebala bi pasti.

U Economistu navode kako će za Hrvatsku najvažniji biti proces pregovora i priključenja Europskoj uniji, koji će uvelike ovisiti o rješavanju graničnih pitanja sa Slovenijom, ali i privatizaciji brodogradilišta. Ako oba pitanja budu riješena u 2011, Hrvatska bi 2012. mogla postati 28. članica Europske unije.

Kosor: U Hrvatskoj se s podsmijehom govori o mom optimizmu

Komentirajući predviđanja britanskog The Economista o rastu BDP-a za dva posto i padu nezaposlenosti u Hrvatskoj, premijerka Jadranka Kosor izrazila je zadovoljstvo, jer ta predviđanja potvrđuju njezin optimizam.

Ta predviđanja 'potvrđuju ono što se često u Hrvatskoj s podsmijehom spominje kada se govori o mom optimizmu', kazala je odgovarajući na upite novinara u vezi s prognozom The Economista za Hrvatsko gospodarstvo u 2011. godini.

'Ja sam i dalje optimistična i često sam govorila o gospodarskom rastu koji smo mi skromno predvidjeli za ovu godinu od 1,5 posto', istaknula je dodavši kako bi taj rast mogao biti i veći ako se uspije realizirati veći dio velikih investicija.

'Drago mi je da se to prepoznaje, a osobito mi je drago što The Economist predviđa pad nezaposlenosti, jer je to za nas u Vladi jedan od najvećih problema kojim se bavimo i koji nas tišti', rekla je.

Te najave potvrđuju 'da mi možemo savladati krizu uz još malo više rada, upornosti i zajedništva', rekla je Jadranka Kosor danas novinarima tijekom posjeta brodogradilištu Uljanik u Puli.