CRKVENA ZVONA IZUZETA

Veliki gradovi moraju imati strateške karte buke

20.02.2009 u 14:35

Bionic
Reading

Hrvatski sabor donio je danas novi Zakon o zaštiti od buke koji utvrđuju mjere za izbjegavanje, sprječavanje te smanjivanje štetnih učinaka koje uzrokuje buka u okolišu.

Zakon na izradu strateških karata buke obvezuje gradove s više od 100 tisuća stanovnika te vlasnike i koncesionare industrijskih područja, glavnih cesta, željezničkih pruga te zračnih luka. Te će karte biti dostupne javnosti, a morat će se ažurirati svakih pet godina.

Zakonska ograničenja ne odnose se na crkvena zvona i akustične uređaje na drugim vjerskim objektima.

Sabor je donio Odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda u Srednjoafričkoj Republici i Čadu (MINURCAT).

Hrvatska u Čadu trenutno ima 15 svojih vojnika, pripadnika specijalnih postrojbi, u okviru misije Europske unije koju uskoro zamijenjuje misija UN-a.

Sabor je izmijenio Zakon o strukovnom obrazovanju, kojim se polaznicima omogućuje stjecanje ključnih i strukovnih kompetencija za dobivanje kvalifikacija potrebnih tržištu rada te mogućnost daljnjeg obrazovanje i cjeloživotno učenja u funkciji gospodarskog i općeg razvoja društva.

Izmijenjen je i Zakon o Nacionalnoj zakladi za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj, a u drugo je čitanje upućen prijedlog zakona o plaćama državnih službenika.
Sabor je donio i sa zakonodavstvom EU uskladio paket zakona kojima se štiti intelektualno vlasništvo - izmjene zakona o industrijskom dizajnu, o patentu, o općoj sigurnosti proizvoda, o zaštiti topografija poluvodičkih proizvoda, o žigu, o upravnim pristojbama u području prava intelektualnog vlasništva.

Sabor je izglasao Strategiju održivog razvitka RH koja, uz analizu postojećeg stanja u gospodarstvu, društvu i okolišu, donosi nove smjernice budućeg razvitka. Te se smjernice, prije svega, odnose na povećanje broja stanovnika, jačanje javnog zdravstva, povećanje stupnja obrazovanja, održivu proizvodnju i potrošnju, energetsku učinkovitost, prometno povezivanje, zaštitu Jadranskog mora te socijalnu uravnoteženost i teritorijalnu povezanost.

Prihvaćeno je Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju u 2008. te obavljenim revizijama u 2007., uz zaključke da se nalazi s nepovoljnim mišljenjima Ureda za reviziju dostave nadležnim tijelima (Državno odvjetništvo), dok se Vladu zadužuje da do kraja lipnja ove godine izvijesti Sabor što je učinila na otklanjanju revizijom utvrđenih nepravilnosti.

Potporu zastupnika dobilo je i Izvješće o radu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU za prošlu godinu, kao i izvješća o poslovanju umirovljeničkog fonda u 2006. i 2007. te o uredbama koje je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti.

Sabor je potvrdio više međunarodnih sporazuma i ugovora.