TRAŽILICA GOOGLE EARTHA

Hrvat našao Atlantidu, Britanci prisvajaju otkriće?

20.02.2009 u 14:32

Bionic
Reading

Čitajući knjigu Semira Osmanagića 'Alternativne historije', Dubrovčanin Vedran Košta provjeravao je spominjane lokacije na Google Earthu i otkrio je lokaciju na kojoj je potonuo drevni otok Atlantida, piše 24sata. Nedaleko Kanarskog otočja uočio je još 9. siječnja pravilnu strukturu na dnu mora koja, kako smatra, nikako ne može biti prirodnog porijekla

Košta kaže da se svatko može uvjeriti u neobičnu strukturu koja se nalazi 997 kilometara od afričke obale, na lokaciji 31°23'20.00"N, 24°10'26.18"W. Osmanagić u knjizi piše da je izvan grada bila zemlja dugačka 530 km i široka 190 km, te da su je navodnjavali mrežom kanala koji su skupljali vodu iz planinskih izvora i rijeka, rekao je Vedran, inženjer računarstva koji u slobodno vrijeme proučava povijest, za 24sata.

Otkriće s Google Eartha

Vedran je svoje otkriće 9. siječnja poslao Semiru Osmanagiću, istraživaču iz BiH, koji je priču o otkriću objavio na svom portalu prije devet dana. No, u petak je u gotovo svim britanskim medijima osvanula priča kako je Bernie Bamford (38) iz Chestera našao lokaciju Atlantide na Google Oceanu. Taj zrakoplovni inžinjer izjavio je za britanski tabloid Sun da otkriće izgleda poput zračne mape Milton Keynesa, britanskog grada poznatog po tzv. hijerarhijskom uređenju ulica. 'Ovo mora biti djelo ljudskih ruku', rekao je Bamford.

Košta tvrdi da mi nije važno tko je prvi našao lokaciju, već je važno da se ona istraži.

'To je zapanjujuće! Lokacija odgovara upravo onoj koju je opisivao Platon. Ovo definitivno zaslužuje daljnje istraživanje', rekao je dr. Charles Orser s newyorškog sveučilišta.

Atlantida je otok iz grčke mitologije o čijem postojanju i lokaciji nema čvrstih dokaza. Spominjao starogrčki filozof Platon još 360. godine prije Krista. Govorio je da je Atlantidu potopila prirodna katastrofa, potres ili vulkan, što je navodno bilo više od 9.400 godina prije Platona.