NOVI SLAVONSKI OBIČAJ

Brođanin na Silvestrovo zaplivao u Savi

31.12.2010 u 19:28

Bionic
Reading

Zvonimir Karadža (59) iz Slavonskog Broda danas se po šesti puta na Silvestrovo okupao u hladnoj Savi. Pred očima svojih prijatelja iz Udruge splavara, s lakoćom je ušao u vodu čija temperatura nije viša od 4 Celzijeva stupnja

'Tradicionalno kupanje na Silvestrovo je završni rez u godini koju ispraćam. Voda je za mene voda, bila topla ili hladna. Današnje kupanje u Savi bilo je nadasve ugodno. Adrenalin mi je radio 100 na sat i bilo mi je toplije nego mojim sugrađanima koji su me gledali s obale', rekao je za tportal dobro raspoloženi Zvonimir.


Za njega sezona kupanja ne završava sa završetkom ljeta i padom temperatura. Kupa se tijekom čitave godine, kad god mu se za to pruži prilika. Svako jutro tijelo osvježava hladnom vodom. Nakon toga, gol do pasa izađe na balkon kako bi dobio informaciju o vanjskoj temperaturi koja, kako kaže, pomaže tijelu da se adaptira na klimatske uvjete koji ga čekaju vani.

'Suvremeni čovjek se previše odmakao od prirode i ne više pratimo njezin ritam. Dok je vani hladno, u domovima toliko grijemo da hodamo u kratkim rukavima, što nije u skladu s vanjskim uvjetima. Poručio bih svim ljudima da probaju zimi bar prst uroniti u rijeku i povezati se na trenutak s prirodom, a onima koji nemaju zdravstvenih problema savjetujem da probaju zimsko kupanje', kaže Zvonimir Karadža.

Tradicionalno Silvestrovsko kupanje nastavit će kaže dok ga zdravlje bude služilo, a zasad je, možda baš zahvaljujući šok-terapiji hladnom vodom, besprijekorno te ga čak i gripa već godinama zaobilazi.

Iako ga sugrađani zasad samo gledaju sa s obale rijeke, Zvonimir se nada da će se, od nekolicine dječaka koji su impresionirani njegovim činom, dogodine bar jedan odlučiti da zajedno s njim zapliva u hladnoj Savi.