NEPRAVILNOSTI U SLUČAJU SANADER?

Sudsko rješenje prvo medijima pa tek onda odvjetnicima

31.12.2010 u 14:44

Bionic
Reading

Obrana bivšeg premijera Ive Sanadera prozvala je danas zagrebačke sudove da su prekršili tajnost istrage jer su medijima omogućili objavu rješenja o privremenom oduzimanju Sanaderova poslovnog prostora u Zagrebu, a sudovi tvrde kako nisu odgovorni za javnu objavu rješenja

Jutarnji list objavio je danas rješenje zagrebačkoga Županijskog suda o privremenom oduzimanju poslovnog prostora u Šarengradskoj ulici, navodeći da su ga pribavili legalno te da je rješenje postalo javno pošto ga je zagrebački Županijski sud poslao Općinskome građanskom sudu na provedbu.

Jedan od Sanaderovih branitelja, odvjetnik Goran Suić smatra, pak, da su upravo sudovi prekršili zakon koji propisuje da su istrage tajne te da su sve osobe uključene u istragu dužne čuvati tajnost prikupljenih podataka. On smatra da je Županijski sud trebao upozoriti Općinski kako je riječ o rješenju povezanom s tajnom istragom te da Općinski sud nije smio omogućiti uvid u to rješenje.

Suić nije želio komentirati sam sadržaj rješenja u kojem se, među ostalim, navode sumnje USKOK-a da je tvrtka 'Fimi media' ostvarila nezakonitu korist od najmanje 44 milijuna kuna, a da je samom Sanaderu predano najmanje 28 milijuna kuna.

'To za sada ne želim komentirati, no žalosno je da obrana osumnjičenika o predmetu doznaje iz medija, pa valjda bi trebala postojati pravila pristojnosti da se prvo obavijeste stranke u postupku', istaknuo je Suić, dodajući da obrana još nije dobila u javnosti objavljeno sudsko rješenje.


Glasnogovornik Županijskoga suda Krešimir Devčić izjavio je kratko za Hinu da novinske napise ne može komentirati, no, dodao je, Županijski sud sigurno nije novinarima dao rješenje o privremenom oduzimanju poslovnog prostora.

Glasnogovornica Općinskoga suda Maja Bilandžić također tvrdi kako ni taj sud 'nije mogao i nije dao u javnost navedeno rješenje'.'Novinari nisu mogli dobiti rješenje Županijskoga suda od Općinskoga suda', rekla je.

Inače, u rješenju o privremenom oduzimanju poslovnog prostora stoji i zaključak USKOK-a da su Sanader i njegova supruga u posljednjih deset godina od prihoda i nasljedstva ostvarili najviše 4,5 milijuna kuna, ali Sanader je samo četiri mjeseca nakon ostavke u srpnju 2009. raspolagao s oko šest milijuna kuna. USKOK sumnja da su tim novcem, a ne, kako tvrde, bankovnim kreditom Sanaderovi osnovali dvije tvrtke (Alia osiguranje i Perbujac) i kupili oko 400 metara četvornih poslovnog prostora.

Sumnje da je riječ o nezakonito pribavljenom novcu Županijski je sud uvažio i odredio je privremenu mjeru koju je zatim proveo Općinski građanski sud. Na tu su se odluku žalili Sanader, njegova supruga i poslovni partner Steven Vatroslav Brkich, na kojega su u studenome ove godine prenijeli udjele u dvjema tvrtkama. No, izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda ovoga je tjedna tu žalbu odbilo.

Sud je odbio i žalbe na blokadu nekoliko bankovnih računa uže obitelji Sanader u Hrvatskoj, a preostalo je još odlučivanje o žalbi na zapljenu kolekcije umjetnina iz obiteljske vile u Kozarčevoj ulici u Zagrebu.