Hrvatska PRIJEVREMENI IZBORI

Vukovarci biraju novo Gradsko vijeće 6. veljače

  • Autor: Nenad Marić
  • 31.12.2010 13:26:37
  • 31.12.2010 12:43:36

Vukovarci će na prijevremene izbore za Gradsko vijeće Vukovara izaći u nedjelju, 6. veljače, odlučila je na svojoj 101, ujedno i posljednjoj ovogodišnjoj sjednici hrvatska Vlada

Nepunih mjesec dana nakon što je, bez obrazloženja, raspustila vukovarske gradske vijećnike i za svoju povjerenicu za Grad Vukovar imenovala Ivanu Azenić Dubravčić, Vlada je tako odlučila o novim izborima. Iako, dakle, iz Vlade nije stiglo službeno očitovanje zbog čega je Gradsko vijeće Vukovara raspušteno, s velikom se sigurnošću pretpostavlja kako je razlog činjenica da to predstavničko tijelo nije konstituirano do kraja.

Srpska nacionalna manjina imala je, sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i odredbi ugrađenoj u gradski Statut, pravo na još jednog vijećnika. Na lokalnim izborima u svibnju prošle godine izabrano je osam manjinskih vijećnika, a kako je u Gradskom vijeću Vukovara 29 vijećnika i kako Srbi imaju pravo na proporcionalnu zastupljenost, koja im po popisu stanovništva jamči trećinu vijećnika, trebali su dobiti još jednog predstavnika. Oko tog vijećnika sporili su se SDP i SDSS, iako je Ministarstvo uprave presudilo u korist prvih.

Do raspuštanja, u Gradskom vijeću Vukovara sjedilo je 13 vijećnika SDP-a, 11 vijećnika HDZ-a, tri su bila iz SDSS-a te još dva predstavnika HSP-a Dr Ante Starčević. Od travnja prošle godine, kad je prekinuta suradnja SDSS-a s koalicijom HDZ–Starčevićev HSP, nitko nije imao većinu u Vijeću, iako je tom predstavničkom tijelu na čelu bila HDZ-ovka Zdenka Buljan.

Nedugo nakon raspuštanja Gradskog vijeća, Starčevićev HSP odlučio je na prijevremene izbore izaći samostalno. Učinit će to, po svemu sudeći, i druge stranke, pa i oni koji su, poput 'laburista', nedavno oformili svoj vukovarski ogranak ili izabrali novo vodstvo, kao što je to učinjeno u DC-u. Ipak, očekuje se da će glavnu 'izbornu bitku' voditi isti akteri – HDZ, SDP i SDSS – dok će se ostali tek moći nadati pokojem mandatu.

Kao zanimljivost za kraj, odnosno početak nove godine i pripreme za vruću predizbornu kampanju, stiže i podatak kako je gradonačelnik Željko Sabo (SDP) prije nekoliko dana HDZ-u uputio dopis o otkazivanju ugovora o korištenju prostora u kojima se taj stranački ogranak nalazi. HDZ-u su prije dvije godine tadašnje gradske vlasti ustupile na korištenje obnovljeni Dom hrvatskih branitelja, pa im je Sabo odlučio otkazati ugovor i dao rok od tri mjeseca, koji počinje teći od prvog dana 2011, u kojem moraju napustiti prostor.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još