KOSORIČIN 'KROKI' ZA 2010.

'Nismo pomlađeni, ali smo na tom putu'

30.12.2010 u 14:20

Bionic
Reading

Na zadnjoj sjednici Vlade u 2010. godini, premijerka Jadranka Kosor iznijela je, kako je rekla, 'mali kroki za 2010. godinu' i u 25 minuta nabrojala sve što smatra uspjesima Vlade u posljednjoj godini te poželjela svu sreću smijenjenim ministrima, a novima izrazila dobrodošlicu, rekavši: 'Osvježili smo se, nismo se pomladili, ali smo na tom putu'

Kosor je najprije poželjela sreću svim novim ministrima, ali i starima, koji će svoju političku budućnost provesti u Saboru:

'Želim vam puno uspjeha te da se ostvare svi ciljevi koje ste postavili pred sebe i da se pomognu ostvariti svi planovi Vlade i Programa gospodarskog oporavka. Zahvaljujem i dosadašnjim ministrima koji su sudjelovali u radu Vlade te zbog toga što su doprinijeli da realiziramo velik dio Programa gospodarskog oporavka i radu Vlade općenito. Želim im puno uspjeha u radu u Saboru.'

'Bili smo uspješni u savladavanju programa Vlade i Programa gospodarskog oporavka; održali smo 66 sjednica, ukupan broj svih točaka je 1541, donijeli smo 1976 različitih akata i zakona', nabrajala je Kosor u 'malom krokiju vezanom za rezime 2010. godine', koji je trajao čak 25 minuta.

Istaknula je da su smanjili bolovanja za devet posto i time uštedjeli oko 250 milijuna kuna, na kartičnom sistemu plaćanja plavog dizela uštedjeli su 130 milijuna kuna, a na lijekovima oko 200 milijuna kuna.

Tvrdi da su samo u području gospodarstva napravili značajan korak 'kad su uspjeli smanjiti neporezna i parafiskalna davanja, a da bismo to učinili, morali smo puno razgovarati i savladati dosta otpora'.

'Pripremili smo 30 investicijskih projekata i oni su zaista postali stvarnost, a rekonstrukcijom Vlade ojačali smo gospodarski tim da bismo došli do realizacije tih projekata. Odbrojavanje do realizacije počelo je jučerašnjim danom i izborom ministara da bi 2011. jedan dio projekata stavili na noge i uputili ih u život', kaže Kosor.

Pohvalila se i depolitizacijom nadzornih odbora državnih poduzeća te ukidanjem posebnih poreza, zbog kojih su, rekla je, bili potišteni u Vladi. Također, rekla je da je od sklapanja arbitražnog sporazuma sa Slovenijom krenulo nabolje i pregovaranje s Europskom unijom.

Kosor se pohvalila donošenjem novog zakona kojim se oduzima imovina onima koji su je nezakonito stekli: 'To je najveća kazna onima koji su uzimali, a nisu smjeli. Ostat će bez svega onoga zbog čega su se uključili u krađu i lopovluk.'

'Zaista smo se trudili! Sada smo osvježeni, nismo pomlađeni, ali smo na tom putu', zaključila je Kosor i u novoj godini Vladi poželjela: 'Više rada, više zajedništva, puno više snage i optimizma, i ako ostvarimo sve ciljeve, 2011. godina može biti zaista bolja od 2010.'