PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI

Podobnik tvrdi da je Mesić kriv za referendum

20.02.2009 u 12:17

Bionic
Reading

Lider nacionalističke slovenske udruge 25. lipanj 1991. Marjan Podobnik, jedan od autora ideje o slovenskom referendumu o pristupanju Hrvatske NATO-paktu, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju optužio je hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da je svojim izjavama o nepostojanju slovenskog izlaza na otvoreno more izazvao pokretanje referendumske inicijative

Podobnik je uvjeren da do referenduma neće doći i da će slovenski dio procedure pristupanja Hrvatske u NATO biti riješen u roku koji je potreban kako bi Hrvatska u travnju postala članica NATO-a.

'Očekujem da će premijer Pahor kolege iz Stranke slovenskog naroda nagovoriti da odustanu od prikupljanja potpisa za referendum. Ako ta Pahorova inicijativa i propadne, mislim da organizatori ne mogu prikupiti potrebnih 40 tisuća potpisa', kazao je Podobnik.

Podobnik je ustvrdio da mu je u interesu da se poprave odnosi između Hrvatske i Slovenije, iako svoj politički program temelji isključivo na zaoštravanju odnosa dviju zemalja.

'Niti sam radikalan, niti sam nacionalist. Slobodni izlaz na otvoreno more za mene je nacionalni interes, a potpuno mi je svejedno da li u zastupanju tog interesa dolazim u mogući sukob sa Hrvatskom, Italijom ili nekom trećom zemljom', ocijenio je.

Podobnik se čudi kako se nitko u Hrvatskoj ne čudi što su dvije politički marginalne organizacije, poput udruge koju on vodi i Stranke slovenskog naroda, uspjele pridobiti za svoju inicijativu dio javnosti i izdići problem na visoku razinu.

'A ni mi ni SSN nismo Slovenska nacionalna stranka Zmage Jelinčiča, koji zastupa otvorene šovinističke stavove, koje, inače, osuđujem', zaključio je.