FIZIKA I PRAVOSUĐE

Bruna je za sud izvan zemlje, a svi je vide u Kozarčevoj?!

30.12.2010 u 07:49

Bionic
Reading

U istrazi oko porijekla imovine bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera osim skupocjene umjetničke zbirke zanimljiv je i podatak da sud još nije uspio uručiti Bruni Sanader rješenje o blokadi računa otvorenog na njezino ime jer je, kako neslužbeno doznaje Večernji list, ona navodno na putu te je zbog toga nema kod kuće

Da ova informacija nije točna, zna vjerojatno cijela Hrvatska s obzirom na to da se pojavljivala pred fotoreporterima kad je obavljana pretraga njihova doma, pred Božić kad ju je policija legitimirala pred kućom i kad je popisivana i odnošena imovina, a i u srijedu je otvorila vrata doma istražiteljima.

Tada su istražitelji policije i USKOK-a ponovno odnijeli iz obiteljske kuće bivšega premijera Ive Sanadera tridesetak slika, nekoliko skulptura i kašeta punih sitnijih umjetničkih predmeta.

Također je zanimljivo istaknuti kako među vrijednostima koje su u srijedu odnesene iz Sanaderove kuće nije bilo i skupocjenih satova kojih je, navodno, petnaestak netragom nestalo iz Kozarčeve. Podsjetimo, na početku 2007. godine Hrvatsku je obišla pomalo šokantna vijest da je tadašnji čelnik Vlade i vladajuće stranke ponosan vlasnik zbirke satova vrijednih 150.000 eura! Bivši premijer rado je pokazivao fotoreporterima zapešća okićena satovima marke Rolex, A. Lange und Sohne, Panerai, IWC, no o njihovu podrijetlu stoički je šutio iako je cijelo vrijeme bio podbadan pitanjima o tome kako si može priuštiti takvu raskoš svojom plaćom te kako to da samo za jedan primjerak sata može izdvojiti 38.000 eura! Tadašnji glasnogovornik Vlade Ratko Maček u to je vrijeme tvrdio da je najvredniji sat tadašnjeg premijera zapravo dar Predsjedništva Republike Francuske koji je, tvrdio je, pohranjen u državnoj riznici.

Sanaderov spin-doktor ubrzo je uhvaćen u laži jer se ustanovilo da francuski dar vrijedi dvjestotinjak eura te se može naručiti i internetom. Za Sanaderovim satovima i u utorak su tragali istražitelji s obzirom na to da su u kući pronađena samo dva jeftina mjerača vremena bivšeg premijera. Je li ove vrijednosti Sanader sklonio na neko sigurnije mjesto poput sefa u banci ili ih pak možda prebacio u neki od stanova kojima se koristio u vrijeme dok je boravio u inozemstvu, još se ne zna, ističe Večernji list.

Dok se istražitelji bave umjetninama bivšeg premijera, njegova obitelj u Splitu, otac i majka njegove supruge, prilično otvoreno mijenjaju retoriku o svome zetu. Ustanovilo se da je Ivo Šarić, Sanaderov punac, vlasnik spornog računa u Austriji na kojem je pohranjeno cijelo bogatstvo, a on pak tvrdi da već dulje nije bio u toj zemlji. Karmela, Sanaderova punica, o nevinosti svoga zeta pak više ne želi ništa govoriti.

Dok su istražitelji u srijedu ponovno iz vile Sanaderovih iznosili umjetnine, Mirjana Sanader je zajedno s odvjetnikom Goranom Suićem bila u Salzburgu u posjetu pritvorenom suprugu.

'Čuli smo da su ponovo bili istražitelji. Ivo Sanader zna da odnose umjetnine, ali ga to sada ne zabrinjava, nego jedino odnos prema obitelji. Ogorčen je i zabrinut zbog medijskog linča kojem je izložena njegova obitelj', izjavio je Suić, jedan od Sanaderovih odvjetnika. Dodao je da još uvijek čekaju da dobiju na uvid spis kako bi u miru mogli početi pripremati obranu.