SUĐENJE ZA ZLOČIN NAD HRVATIMA U LOVASU

Svjedok videovezom teretio optužene

29.12.2010 u 21:00

Bionic
Reading

Svjedočenja predviđena za prosinac u nastavku dokaznog postupka na suđenju četrnaestorici optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Lovasu u listopadu 1991. završila su u srijedu, a nastavak se očekuje potkraj siječnja 2011.

Sudski postupak koji se vodi pred vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu ovaj i prošli tjedan obilježila su svjedočenja videovezom iz županijskog suda u Vukovaru te ispitivanja negdašnjih pripadnika srbijanske paravojne postrojbe koja je 10. listopada 1991. napala selo.

U današnjem svjedočenju iz Vukovara Lovašanin Darko Martinović posvjedočio je kako je mu je 11. listopada, dan nakon upada srbijanskih snaga u selo, ubijen otac. Naveo je kako je on na dan kad je počeo napad, napustio Lovas s još 10 do 15 ljudi, među kojima je bilo žena i djece.

'Čuo sam da su neki iz sela ubijeni, neki protjerani, a neki natjerani u minsko polje', kazao je Martinović, iznoseći spoznaje do kojih je, po svojim riječima, došao u razgovoru sa susjedima pošto se vratio u selo.


Susjedi su, kako je rekao, spominjali optužene Ljubana Devetaka, Milana Devčića, Milana Radojčića i Željka Krnjajića. Dodao je kako je čuo da je Devetak bio glavni u seoskoj zadruzi te da ne zna kakve su dužnosti ostali obnašali.

Početkom tjedna videovezom je svjedočio i Dragan Nakić iz Tovarnika, koji je kazao kako je tih dana bio odvojen od obitelji i odveden u zatvor u Sremskoj Mitrovici. Ispričao je kako su ga potom vratili natrag u Tovarnik gdje ga je, kako je rekao, zlostavljala policija, a među zlostavljačima je bio i Krnjajić.

Prošli tjedan ispitani su Slobodan Marković, Dragan Milićević i Slavoljub Ivanović - ondašnji pripadnici srbijanske paravojne postrojbe 'Dušan Silni', za koju se u optužnici navodi da je napala Lovas.

Marković je posvjedočio kako je napad na selo počeo ujutro granatiranjem i pješaštvom te da je trajao do popodnevnih sati. Naveo je kako nema izravnih spoznaja o zločinima koji su počinjeni jer je, kako je rekao, ubrzo maknut sa svih važnijih dužnosti i informacija kad se sukobio s optuženim Aleksandrom Nikolaidisom jer mu je on zamjerio što je zarobljenim Hrvatima koji su radili u dvorištu dao jesti.

Svjedok Dragan Milićević kazao je kako je, nakon zauzimanja Lovasa, po Krnjajićevoj preporuci vozio i osiguravao Ljubana Devetaka koji se, kako je rekao, pitao za sve. Dan prije Slavoljub Ivanović svjedočio je kako nema izravnih spoznaja, navodeći kako je čuo da je Devetak bio zapovjednik sela i da se Nikolaidis hvalio da je ubijao Hrvate te da je optuženi Petronije Stevanović nožem probadao zarobljene ljude.

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine optužnicom tereti četrnaest osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe 'Dušan Silni' u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tom mjestu.

Za ratne zločine optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici postrojbe "Dušan Silni" Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Sudski postupak u predmetu 'Lovas' počeo je 17. travnja 2008., a nastavak se očekuje potkraj siječnja 2011.