Hrvatska MINISTARSTVO PREDLAŽE CIJEPLJENJE

Stotinu zaraženih svinjskom gripom

Ministarstvo zdravstva preporučuje cijepljenje kao najučinkovitiju zaštitu od gripe, poglavito kroničnim bolesnicima i građanima starijima od 65 godina, jer je u tijeku sezona gripe, a zabilježeno je i 100 slučajeva zaraze virusom A (H1N1).

Ministarstvo je danas priopćilo da je, uobičajeno za ovo doba godine, u tijeku sezona gripe te svim građanima Hrvatske preporučuje cijepljenje i podsjeća ih da je i ove godine osigurano cjepivo.

Građanima preporučuje da izbjegavaju dulji boravak u zatvorenim prostorijama te da održavaju higijenske navike, to jest da često peru ruke sapunom i tekućom vodom i izbjegavaju rukama dodirivati područje oko očiju i usta.

Ministarstvo preporučuje zdravu prehranu, unos dovoljnih količina tekućine i fizičke aktivnosti te da budu najmanje metar udaljeni od osobe sa simptomima gripe.

Ako se pojave simptomi gripe, nije potrebno odlaziti liječniku, nego ostati kod kuće, smanjiti kontakt s drugim osobama dok ne prođu simptomi i pridržavati se navedenih preporuka.

Posjet liječniku preporučuje se u slučaju težih simptoma kao što su: otežano disanje, bol u prsima, dezorijentiranost, uporno povraćanje i slično, upozorava Ministarstvo zdravstva.

Više informacija dostupno je na internetskim stranicama www.mzss.hr, www.gripa.hr te www.hzjz.hr, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još