Hrvatska BIVŠI MINISTRI PRISEGNULI ZA ZASTUPNIKE

HDZ-ova Ivanka Roksandić ipak ostaje u Saboru

  • Autor: Maja Šurina
  • 29.12.2010 15:27:43
  • 29.12.2010 13:58:00

Samo pola sata nakon što su razriješeni s mjesta ministara, Ivan Šuker, Božo Biškupić, Branko Vukelić i Marina Matulović-Dropulić prisegnuli su za zastupnike. To je ujedno znači i da su se njihove zamjene oprostile od saborskog života, barem u ovom mandatu

Promptno nakon izglasavanja povjerenja novim ministrima i potpredsjednicima Vlade, održana je sjednica saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva koje je predložilo da se bivšim ministrima aktivira zastupnički mandat. MIP je to odradio uglavnom zahvaljujućim glasovima vladajućih jer se oporba na sjednici povjerenstva nije ni pojavila zbog, kako su poručili oporbeni članovi, zlouporabe saborskog poslovnika, odnosno naknadnog uvrštavanja u dnevni red izvanredne sjednice Sabora točke o aktiviranju mandata bivših ministara.

Povratkom bivšeg ministra kulture Bože Biškupića u Sabor, njegov zamjenik Anđelko Mihalić ostao je bez zastupničkog mandata, dok je prisega bivše ministrice zaštite okoliša i graditeljstva Marine Matulović-Dropulić označila da se od Sabora oprostila Božica Šolić.

HDZ-ov Nedjeljko Strikić prestao je biti zastupnik nakon što su njegovi kolege zastupnici potvrdili aktivaciju mandata bivšeg ministra obrane Branka Vukelića.

Povratkom bivšeg ministra financija Ivana Šukera bez zastupničkog je mandata ostala njegova zamjenica Ivanka Roksandić. Međutim, Roksandić je, kao članica predsjedništva HDZ-a i provjereni stranački kadar, ipak ostala zastupnica, i to nakon što je zastupnik s liste iz njezine izborne jedinice Stjepan Kundić prigodno dao ostavku.

Što se pak tiče Branka Bačića, koji je prešao na drugu stranu Markova trga kao ministar, njega će, kao i od 2008. do početka 2010, kada je bio državni tajnik, mijenjati gradonačelnik Vrgorca Borislav Matković.

Aktiviranje mandata bivšim ministrima Sabor je odradio bez rasprave.

Burna rasprava je, doduše, sabornicom zavladala tijekom potvrđivanja novih potpredsjednika Vlade i ministara. Kako su vladajući branili Vladu i što o svemu misli oporba? Doznajte ovdje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još