PLAVCI NA MORU

Pogledajte novu policijsku 'pilu'

28.12.2010 u 17:42

Bionic
Reading

Zadarska pomorska policija od danas ima novo plovilo dužine osam metara koje razvija brzinu od 36 čvorova, a izgradila ga je zadarska tvornica SAS Vektor

Kako je rečeno na predstavljanju, brod će nadzirati protuzakoniti ribolov, sudjelovat će u akcijama traganja i spašavanja te prijevozu bolesnika s otoka, a budući da je opremljen i protupožarnim pumpama, može služiti i za gašenje manjih požara.


To je jedno od 29 plovila vrijednih 104 milijuna kuna koje Ministarstvo unutarnjih poslova nabavlja u skladu s obvezama iz schengenskog akcijskog plana. Zapovjednik broda Emil Bačić rekao je da brod ima dva motora po 232 kilovata te da može postići brzinu od 36 čvorova.

'U usporedbi s dosadašnjim plovilima, ovaj je najbolji, manevri i performanse su mu odlične, opremljen je najsuvremenijom opremom, a čak može gasiti i manje požare', dodao je Bačić.

Načelnik postaje zadarske Pomorske policije Davor Škibola rekao je kako je to peti brod zadarske pomorske policije, koji će biti na Pagu, a među ostalim, nadzirat će i kažnjavati brzu vožnju gliserima blizu obale.

Zadarska pomorska policija do kraja iduće godine dobit će još dva broda dužine do 10 metara te jedan brod duži od 18 metara koji će služiti za nadzor državne granice. Sva se plovila nabavljaju od Zajednice ponuditelja koju čine isključivo hrvatski brodari.