HAJKA NA SANADEROVE ŽENE

Drama pred Kozarčevom režirana za austrijske istražitelje?

28.12.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Dok daleko od hrvatskih reflektora Ivo Sanader čeka rasplet u salzburškom zatvoru, težak pritisak medija svalio se na ženski dio njegove obitelji

Kako i ne bi, kada večer prije Badnjaka policija izbacuje obitelj bivšeg premijera iz donedavno nedodirljive vile u Kozarčevoj, da bi u njoj navodno provjerila umjetnine vrijedne najmanje milijun i pol kuna?

Ipak, supruzi Mirjani i kćerki Bruni medijska pozornost kao da ne smeta, s obzirom na to da nakon neugodnih događaja čak sazivaju konferenciju za novinare pred svojom vilom. Neki pravni stručnjaci čak smatraju da im taj 'spektakl' odgovara, jer se u Austriju odašilju prizori koje Ivo Sanader lako može iskoristiti za svoju tezu o političkom progonu.

Bivši premijer jučer se konačno usprotivio izručenju Hrvatskoj; kaže da nema primjedbi na austrijski zatvor i jedino što ga, kako kaže, zabrinjava, jest 'odnos hrvatskih vlasti prema njegovoj supruzi i kćerima'.

Mirjana i Bruna Sanader nakon petnaestominutne deložacije ipak su dočekale Božić u svom domu, ali policijska je akcija pružila nekoliko sugestivnih fotografija Sanaderu za tezu o montiranom procesu, u čiju vjerodostojnost pokušava uvjeriti austrijsko pravosuđe.

Naime, policija je u četvrtak po sudskom nalogu legitimirala Mirjanu i Brunu Sanader i zatim pretražila vilu iz koje su stanarke morale izaći na 15-ak minuta, a sve to popratio je uhodani zbor snimatelja i izvjestitelja. Oduzimanje putovnica i stajanje na hladnoći pred kućom, žene Sanader interpretirale su kao kršenje svojih ljudskih prava. Sutradan, na Badnjak, istražitelji su već legitimirali sve koji su ulazili i izlazili iz vile u Kozarčevoj, a Mirjana i Bruna ovaj put su same pozvale medije kako bi im se požalile zbog tretmana policije.

Jučer su po vrijedne pokretnine, odnosno umjetnine došli ovršitelji općinskog suda. Sanader ih je u imovinskoj kartici procijenio na milijun i pol kuna, no mediji barataju informacijama da bi njihova stvarna vrijednost mogla biti i četiri-pet puta veća. Umjetnine su oduzete kao jamčevina da će se država moći naplatiti ako se u sudskom postupku pravomoćno dokaže Sanaderova krivnja.

Kada smo o događanjima u Kozarčevoj razgovarali s jednim od odvjetnika obitelji Sanader, on nas je i uputio pred vilu da sami vidimo što se događa. S obzirom na to da odvjetnici obično tjeraju novinare od osoba koje zastupaju, pogotovo ako te osobe nisu u službi građana kao političari, zapitali smo se koliko su mediji u ovom slučaju u službi Sanadera koji čini sve da sebe i svoju obitelj prikaže kao žrtve?

Jedan ugledni odvjetnik koji nije želio biti imenovan, jer iznimno cijeni trenutačne branitelje Ive Sanadera, prokomentirao nam je kako mu zasad izgleda njegova obrana. On je uvjeren kako odvjetnicima nije cilj poduprijeti Sanaderove tvrdnje o političkom progonu podizanjem medijske pozornice u Kozarčevoj. Smatra da je Sanader kiksao jer u odvjetnički tim nije uveo nijednog branitelja koji ima iskustva s medijima.

'Ta je zapljena umjetnina bezveze i nešto polusmiješno, pogotovo na Badnjak, ali odvjetnici ne koriste te nespretne poteze pravosuđa na pravi način. Nema mađioničara koji bi od Sanadera učinio simpatičnog lika, ali trebaju učiniti sve da ga se učini što manje antipatičnim', rekao je naš sugovornik. Da je na mjestu Sanaderovih odvjetnika, tvrdi da bi iskoristio nespretnost hrvatskog pravosuđa za postupak koji se vodi u Austriji, ali ističe kako 'ima jednostavnijih modaliteta nego da se oslanja na udare po ženi i djeci'.

Ugledni pravni stručnjak, koji također nije želio biti imenovan, ima drukčije mišljenje: vjeruje da se posljednjih dana pred Kozarčevom odvijao spektakl upravo s ciljem uvjeravanja austrijskih vlasti da hrvatsko pravosuđe vodi politički montiran proces protiv bivšeg premijera.

Ako režiju doista potpisuje teatrolog Ivo Sanader, glavne uloge igraju njegova supruga i kćer uz nadzor inspicijenta odvjetnika, a mediji još jednom omogućuju da se Sanaderov šou ne propusti.