Hrvatska ROŠADA U SABORU

HDZ-ova Božica Šolić odlazi iz Sabora?

  • Autor: Maja Šurina
  • 27.12.2010 20:20:57
  • 27.12.2010 18:02:01

Povratkom četiriju uskoro bivših ministara u Sabor, sa saborskim životom morat će se oprostiti neki upečatljivi i manje upečatljivi zastupnici HDZ-a

Ako će se poštivati dosadašnja tradicija u Saboru, od života saborske zastupnice morat će se oprostiti HDZ-ovka Božica Šolić. Ova zastupnica, koja je poznata po svojim kritikama zagrebačkog SDP-a, u Sabor je, naime, ušla kao zamjenica još uvijek aktualne ministrice graditeljstva Marine Matulović Dropulić. Javnost ju je upamtila i kada je, tijekom rasprave o tzv. kriznom porezu, HNS-ovca Gorana Beusa Richembergha nazvala majmunom.

Od saborske klupe, premda je u to teško povjerovati, jer je provjereni HDZ-ov Kadar, mogla bi se oprostiti i Ivanka Roksandić, koja je u Sabor stigla kao zamjena ministra financija Ivana Šukera. Roksandić je, kao i Božica Šolić, bila jedna od onih koji su se kobnog 3. siječnja, kada je Sanader najavio svoj povratak, našle u prostorijama stranke, međutim već istog dana se ogradila od Sanadera. Roksandić je u vrijeme bivšeg premijera ušla i u Predsjedništvo HDZ-a, a funkciju članice Predsjedništva obavlja i danas.

Povratkom Branka Vukelića, iz Sabora bi trebao otići i Nedjeljko Strikić, inače ravnatelj opće bolnice u Karlovcu, a ulazak Bože Biškupića u Sabor trebao bi značiti i odlazak Anđelka Mihalića.

Osim saborskih zamjena bivših ministara, HDZ će morati naći i zamjenu za Branka Bačića. Taj bivši državni tajnik u Ministarstvu mora i prometa u Sabor se vratio u veljači nakon Sanaderova pokušaja 'puča', a tada je postao i tajnik HDZ-a. S obzirom na to da ga je, dok je bio na funkciji državnog tajnika u Saboru mijenjao gradonačelnik Vrgorca Borislav Matković, moguće je da će se on vratiti u Sabor.

Iako bi, prema dosadašnjoj praksi, saborska rošada trebala izgledati upravo ovako, u samoj stranci još ne žele govoriti o tome tko će morati napustiti Sabor. Naime, postoji mogućnost da od života saborskog zastupnika ili zastupnice odustane i netko drugi tko je bio na listi u istoj izbornoj jedinici kao i sada već skoro bivši ministri, pa da čak i njihove zamjene ostanu u Saboru.

Kakvu će križaljku HDZ-ovci složiti u Saboru, nije nam otkrio ni predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Andrija Hebrang.

'Ima još vremena za to. Treba još razgovarati s ljudima. To ne ide automatizmom. O tome još nismo razgovarali', kazao nam je Hebrang.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još