ODVJETNIK NAJAVIO ŽALBU

Policija plijeni Sanaderove umjetnine

27.12.2010 u 09:56

Bionic
Reading

Policija i ovršitelji općinskog suda jutros su stigli u vilu u Kozarčevoj ulici u Zagrebu da bi privremeno oduzeli umjetnine obitelji Sanader - potvrdio je za tportal odvjetnik Ivan Lovrić koji je u ime Sanaderovih najavio žalbu na tu odluku

'Koliko ja znam u tijeku je odnošenje umjetnina iz Kozarčeve, a u kući su supruga i kćer Ive Sanadera', rekao je odvjetnik Lovrić koji je na pitanje o žalbi na odluku o zaplijeni rekao: 'Naravno da ćemo se žaliti, ali vam zbog zakona o uskočkim postupcima ne mogu sve reći.'

Sudski ovršitelj i policajci ušli su jutros u dvorište vile obitelji bivšeg premijera Ive Sanadera u Kozarčevoj ulici, iz koje bi trebali privremeno oduzeti kolekciju umjetnina. Pred vilom u Kozarčevoj oko 9 sati pojavio se bijeli kombi Iveco, nakon čega je nekoliko muškaraca u civilu desetak minuta zvonilo na ulazna vrata, no nitko nije otvorio, iako je nekoliko minuta ranije gorjelo svjetlo u zgradi.

Kombi je potom otišao te se nakon 20-ak minuta vratio u pratnji osobnog automobila iz kojeg su izašli policajci u civilu. Ovog puta desetak osoba, među kojima i sudski ovršitelj, ušlo je u dvorište vile, no do 10.15 sati još uvijek nisu počeli iznositi umjetnine. Lovrić nam je pojasnio da nije istina da nikoga nije bilo doma, a kamoli da Mirjana i Bruna Sanader nisu željele otvoriti vrata istražiteljima. 'Ulazna vrata su se zaglavila', kratko nam je pojasnio odvjetnik.

Zapljenu vrijednih umjetnina na zahtjev USKOK-a odobrio je zagrebački Županijski sud, koji je prije desetak dana blokirao imovinu bivšeg premijera i njegove uže obitelji, među ostalim i nekoliko bankovnih računa u Hrvatskoj. Umjetnine će biti privremeno oduzete kao jamčevina da će se država moći naplatiti ako se u sudskom postupku pravomoćno dokaže krivnja bivšeg premijera, osumnjičenog za zlouporabu položaja i ovlasti u slučajevima nezakonitog poslovanja HEP-a i Diokija te udruživanje s ostalim osumnjičenima u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, po kojoj je korupcijska afera i dobila ime.

Podsjetimo, popis i pljenidba Sanaderovih umjetnina započeli su još u četvrtak, i to u Kozarčevoj, u Šarengradskoj, gdje je ured Sanaderove tvrtke, i u Splitu.

Vrijednost umjetničkih slika navodno je peterostruko veća od iznosa koji je prijavljen u Sanaderovoj imovinskoj kartici. Naime, bivši premijer Ivo Sanader procijenio je svoju kolekciju u imovinskoj kartici na milijun i pol kuna.

Uz slike najskupljih suvremenih hrvatskih umjetnika, poput Murtića, Berbera, Mihanovića i Rabuzina, ima 40-ak slika najskupljih autora iz moderne, slike Bukovca, Račića i Kraljevića. U medijima se pisalo da je Sanader nedavno u SAD-u kupio dva skupocjena Picassova platna te manje skupa djela malteškog umjetnika Francesca Fieravina, poznatijeg kao Francesco Maltese. Vrijednost Picassovih djela mjeri se u milijunima američkih dolara, a jeftinija djela malteškog slikara mogu se kupiti za nekoliko stotina tisuća eura.