ŠIMONOVIĆ:

Postoje 23 topnička dnevnika

19.02.2009 u 21:43

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović u četvrtak je za Hrvatsku televiziju izjavio da su hrvatski stručnjaci i stručnjaci haaškog tužiteljstva utvrdili da postoje 23 topnička dnevnika, koji nisu u posjedu vlasti i za koje se hrvatska vlada obvezala da će ih nastojati pronaći

'U međusobnoj suradnji hrvatski stručnjaci i stručnjaci Haaškog tužiteljstva utvrdili su da od ta 33 dokumenta deset nije bilo sastavljeno, a da su 23 sastavljena, izjavio je Šimonović, govoreći o brojci 33, kojom se donedavno baratalo u javnosti kao stvarnu broju dokumenata, topničkih dnevnika, koje potražuje Haaški sud.

'Traženi dokumenti nisu u posjedu vlasti i vlada se obvezala da će ih nastojati pronaći', kazao je hrvatski ministar pravosuđa. U prilogu HTV-a se podsjeća da su hrvatske vlasti sve donedavno tvrdile da topnički dnevnici ne postoje, odnosno 33 dokumenta koje haaško tužiteljstvo traži kako bi dokazalo tvrdnju o neselektivnoj uporabi topništva u Oluji.

No glavni haaški tužitelj Serge Brammertz ocijenio je u srijedu u Bruxellesu na sastanku s veleposlanicima zemalja članica EU-a da je Hrvatska učinila pozitivan korak u suradnji s Haaškim sudom jer je priznala da postoje dokumenti koji dosad nisu bili na raspolaganju.

'Brammertz je rekao kako je Hrvatska priznala da postoje dokumenti koji dosad nisu bili na raspolaganju i to je ocijenio pozitivnim korakom', rekao je jedan europski diplomat.
Isti je izvor kazao da je Brammertz hrvatsku suradnju ocijenio 'boljom nego je bila' i da 'misli sve najbolje o hrvatskom ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću'.
Ministar pravosuđa tvrdi da nisu ustuknuli pred prijetnjom haaškog tužiteljstva već da je riječ samo o utvrđivanju činjenica te da je 'prema tome, potpuno krivo reći da je vlada priznala'.

Šimonović je za HTV ustvrdio da je Brammertz napretkom ocijenio već samo raščišćavanje toga koji dokumenti postoje, a koji ne postoje.
'Ja se nadam da će taj napredak biti dovoljan da se uspješno nastave pregovori o svim onim poglavljima o kojima se mogu nastaviti, usprkos slovenskoj blokadi', kazao je hrvatski ministar.
U prilogu se ističe da su se 23 tražena dokumenta trebala nalaziti u arhivu Ministarstva obrane i da se za njima traga te se navode Šimonovićeve riječi da će se, ne budu li pronađeni, morati utvrditi kako su i zašto nestali te tko je zato odgovoran.

Haaško tužiteljstvo od početka suđenja Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču traži da Hrvatska dostavi dokumente o uporabi topništva u Oluji. Dio dokumenata Hrvatska je pronašla i dostavila Haagu, ali je tužiteljstvo tvrdilo da postoje još neki dokumenti.
Puna suradnja s Haaškim sudom jedan je od uvjeta za uspješan tijek pristupnih pregovora, piše Hina.