Hrvatska BLAGDANSKI FOLKLOR

U narednih 7 dana čeka nas bombardiranje petardama

  • Autor: V.B.
  • 25.12.2010 21:23:01
  • 25.12.2010 21:07:35

Od nedjelje petarde, mali vatrometi, bengalske baklje i sve ono što spada u prirotehniku drugog razreda naći će se u slobodnoj prodaji sve do 2. siječnja, a to znači da kreće pirotehničko ludilo

Iako su najgore godine kada se upotrebljavala pirotehnika iza nas, a samim tim smanjen je i broj slučajeva ozlijeđenih osoba, nije na odmet podsjetiti da je u posljednjih petnaest godina zahvaljujući petardama i bakljama tijekom blagdana ozlijeđeno 192, mahom, mlađih ljudi.

Prema Zakonu o eksplozivnim napravama blagdansku pirotehniku drugog razreda mogu kupovati samo punoljetne osobe dok je maloljetnicima to zabranjeno, a korisiti je mogu samo u prisustvu osobe starije od 18 godina.

Unatoč tome što iz policije godinama ponavljaju da pirotehnika nije dio blagdanskog veselja mlađoj populaciji to je teško dokazati jer zabranjeno voće je najslađe.

U slučaju da se navedena pirotehnika koristi van dozvoljenog perioda, u zatvorenim prostorima ili na otvorenim prostorima gdje se okuplja veći broj ljudi, nije zgorega napomenuti, da se može zaraditi kazna od tisuće do pet tisuća kuna.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još