BANDIĆ O BOŽIĆNICAMA

'Bez socijalnog mira nema napretka u Zagrebu'

23.12.2010 u 21:41

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je za slijedeći tjedan sastanak s predstavnicima sindikata Zagrebačkog holdinga kako bi se, među ostalim, riješilo pitanje isplate božićnica i dara za djecu za oko 13 tisuća radnika Holdinga budući da je rok za isplatu istekao u ponedjeljak, 20. prosinca.

'Bez socijalnog mira, pregovora i pakta nema napretka za ovaj grad i zato tražim sastanak s ljudima kojima je do toga stalo i koji predstavljaju radnike Holdinga', izjavio je Bandić novinarima nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća Grada Zagreba.

Naglasio je da gradska uprava i uprava Holdinga i sindikati moraju odgovarati za svoj dio posla i učiniti dodatne napore kako se ne bi dovela u pitanje kvaliteta usluga građanima i izvršenje tih usluga na vrijeme. Također je dodao da treba korespondirati s vremenom krize i recesije te uštedama koje su postignute i koje se moraju postići i napomenuo da će u gradskoj upravi isplatiti znatno manju božićnicu nego dosad, u iznosu od 500 kuna, što je, dodaje, "primjereno sadašnjoj situaciji".

Predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović kazao je da će sindikati i uprava Holdinga nastaviti razgovore i nastojati pronaći zajedničko rješenje te napomenuo kako su sindikati svjesni intenzivnog poslovnog odnosa Grada i Holdinga odnosno poteškoća u svim podružnicama vezanim uz smanjenje prihoda iz proračuna.

"Problema ima i bit će ih još više, a bez razgovora svih uključenih u problematiku nećemo pronaći rješenje", ocijenio je.

Darko Kleniberger iz Koalicije sindikata Zagrebačkog holdinga je nakon službene konferencije za novinare izvijestio da sindikati ne žele pregovarati za obveze iz 2010. godine već da to mogu biti samo pregovori za 2011. "Sve obveze za 2010. davno smo dogovorili i ukoliko se ne poštuju spremi smo podići tužbu", kazao je.

Ustvrdio je i da gradonačelnik Bandić dezinformira javnost kada govori o uštedama koje su napravili u gradskoj upravi. Zaposlenici su se odrekli dijela božićnica, ali im je zato povećana osnovica za plaće pa su na taj način dobili novac, a u prilog tome, dodaje, ide podatak da su se troškovi za plaće u gradskoj upravi povećali 0,35 posto.