KONKURENCIJA NA ZG ULICAMA

Taksiji stižu u veljači, ali pitanje je tko će ih voziti

23.12.2010 u 15:25

Bionic
Reading

Novi i bitno jeftiniji taksiji na zagrebačkim ulicama trebali bi se pojaviti do polovice veljače. Za sedam dana Grad Zagreb raspisat će natječaj za obavljanje taksi prijevoza koji će biti otvoren trideset dana, nakon čega ostaje kraći period za žalbe, a potom bi na ulice trebalo stići nekoliko novih taksi kompanija. Barem tako kažu u Gradskom uredu za promet

Uz postojeći Radio Taxi Zagreb na ulicama bi se trebao pojaviti Cameo Koste Minovskog, Eko prijevoz Mladenke Marjanović, Metropola auto Miljana Pavlića, Zagreb Dean d.o.o. Nenada Leskovara i jednog za sada nepoznatog investitora iz Njemačke.

Koliko će točno novih vozila doći na ulice, u ovom trenutku je nemoguće točno predvidjeti. Naime, zna se da će se otvoriti prostor za 267 novih vozila, ali je pitanje hoće li nove tvrtke naći potrebnu radnu snagu na tržištu.

'Najveći problem je pronaći slobodne kvalificirane vozače. Na zagrebačkom tržištu najviše ih je devedeset. Dodatan problem su vozila jer veliku količinu vozila nemoguće je isporučiti u kratkom roku. No to je problem onih koji će se na natječaj javiti. Grad je sve odluke skupštine sproveo i postojeće cijene taksija su snižene', kazao je Mijo Bezer iz Gradskog ureda za promet.

Da je problem s vozačima više nego ozbiljan, shvatio je vlasnik Cameo taksija Kosta Minovski koji je oglas u kojem traži 320 vozača objavio i na burzi rada.

'Nisam vjerovao da će biti problem pronaći vozače, ali ispalo da to je problem. Pokupio sam sve vozače koje sam mogao i ne znam gdje će druge tvrtke koje se jave na natječaj pronaći radnike za sebe. Zbog manjka vozača ljude ćemo morati prekvalificirati.

Vjerujem da ćemo do početka obavljanja djelatnosti imati dvjesto vozača. Vozila smo naručili i bit će tu na vrijeme. Stižu bijeli Citroena C5', ističe Minovski i dodaje da će u Zagrebu njegova tvrtka zaposliti oko četiristo ljudi, a sjedište će im biti na Radničkoj cesti gdje će imati praonicu i 700 kvadrata poslovnih prostora.

Najozbiljnija konkurencija, doznajemo, bit će im Eko prijevoz koji bi u Zagreb trebao stići s pedeset vozila, od čega će 20 biti Toyota Prius, a 30 Renaut Fluence.