Hrvatska PRIJETNJA ZBOG NESREĆE U VUKOVARU

Dinku Vodanoviću ostavljen metak ispred vrata

  • Autor: tportal.hr
  • 19.2.2009 17:28:12
  • 19.2.2009 16:09:38

Policija je potvrdila da je ispred ulaznih vrata stana Dinka Vodanovića, istražitelja zrakoplovnih nesreća, ostavljen metak, doznaje HTV

Zbog ozbiljnosti situacije Vodanović je trenutačno na razgovoru kod ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete.

Neslužbeno se doznaje da prijetnja nije povezana s istragom o padu zrakoplova na Velebitu. Pretpostavlja se da je prijetnja upućena zbog prijašnjih istraga, posebno o padu vojnog helikoptera Mi-8 u Vukovaru.

Četvoricu zaposlenika Zrakoplovno-tehničkog zavoda u Velikoj Gorici kazneno je prijavila Vojna policija zbog lanjskog pada helikoptera u Vukovaru. Sumnjiče se da su odgovorni za preinake na vojnom helikopteru MI-8, zbog kojih se letjelica srušila, a pri čemu su poginule tri osobe i sedam ih je ozlijeđeno.

Dva anonimna izvora u Državnom odvjetništvu i MORH-u dojavila su da su prijavljene dvije djelatne vojne osobe i dvojica civila - državnih službenika koji su radili na preinakama helikoptera, odnosno nadzirali taj posao, javlja Hrvatska televizija.

Vojna policija ih tereti za teško djelo protiv opće sigurnosti u vezi s kaznenim djelom dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Prijave su podnesene 14. studenoga Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru, gdje nisu željeli ništa reći o njihovu sadržaju. Tek se 4. prosinca neslužbeno doznalo da još razmatraju prijave, a zatim da će odlučiti o daljnjim koracima.

Vojna policija je prijave podnijela nakon kriminalističke obrade koju je u srpnju od nje zatražilo vukovarsko odvjetništvo, a nakon što je od Povjerenstva za istraživanje nesreće dobilo rezultate jednogodišnje istrage. Vojna policija je trebala utvrditi tko je, kada i po čijim uputama ugradio spornu spužvu u helikopter.

Sporne spužve su prvo ometale, a onda i blokirale upravljački sustav, a postavljene su unatoč tomu što su ruski proizvođač i projektant izričito zabranili takve preinake na helikopterima.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još