PRIJETNJA ZBOG NESREĆE U VUKOVARU

Dinku Vodanoviću ostavljen metak ispred vrata

19.02.2009 u 16:09

Bionic
Reading

Policija je potvrdila da je ispred ulaznih vrata stana Dinka Vodanovića, istražitelja zrakoplovnih nesreća, ostavljen metak, doznaje HTV

Zbog ozbiljnosti situacije Vodanović je trenutačno na razgovoru kod ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete

Neslužbeno se doznaje da prijetnja nije povezana s istragom o padu zrakoplova na Velebitu. Pretpostavlja se da je prijetnja upućena zbog prijašnjih istraga, posebno o padu vojnog helikoptera Mi-8 u Vukovaru

Četvoricu zaposlenika Zrakoplovno-tehničkog zavoda u Velikoj Gorici kazneno je prijavila Vojna policija zbog lanjskog pada helikoptera u Vukovaru. Sumnjiče se da su odgovorni za preinake na vojnom helikopteru MI-8, zbog kojih se letjelica srušila, a pri čemu su poginule tri osobe i sedam ih je ozlijeđeno.

Dva anonimna izvora u Državnom odvjetništvu i MORH-u dojavila su da su prijavljene dvije djelatne vojne osobe i dvojica civila - državnih službenika koji su radili na preinakama helikoptera, odnosno nadzirali taj posao, javlja Hrvatska televizija.

Vojna policija ih tereti za teško djelo protiv opće sigurnosti u vezi s kaznenim djelom dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Prijave su podnesene 14. studenoga Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru, gdje nisu željeli ništa reći o njihovu sadržaju. Tek se 4. prosinca neslužbeno doznalo da još razmatraju prijave, a zatim da će odlučiti o daljnjim koracima.

Vojna policija je prijave podnijela nakon kriminalističke obrade koju je u srpnju od nje zatražilo vukovarsko odvjetništvo, a nakon što je od Povjerenstva za istraživanje nesreće dobilo rezultate jednogodišnje istrage. Vojna policija je trebala utvrditi tko je, kada i po čijim uputama ugradio spornu spužvu u helikopter.

Sporne spužve su prvo ometale, a onda i blokirale upravljački sustav, a postavljene su unatoč tomu što su ruski proizvođač i projektant izričito zabranili takve preinake na helikopterima.