IZBORI 2011.

Kosor vs. Milanović - tko će pobijediti?

23.12.2010 u 19:56

Bionic
Reading

Točan datum izbora 2011. još dugo nećemo znati, ali već sad je jasno da će borba za prevlast između dvije glavne političke stranke, odnosno dva suprotstavljena politička bloka, u konačnici biti sraz u kojem će Jadranka Kosor i Zoran Milanović morati uvjeriti birače u svoje nadmoćne liderske sposobnosti

Jednom nogom već smo zakoračili u predizbornu kampanju i, dok se detalji strategija koje bi trebale donijeti pobjedu još razrađuju, posve je sigurno da će kampanje biti izrazito personalizirane, više nego ikad dosad usmjerene na isticanje stranačkih lidera kao političkih brandova dvaju suprotstavljenih blokova.

Tko bi i pod kojim uvjetima, kad se izborna utrka u konačnici svede na sraz Jadranke Kosor i Zorana Milanovića, a neminovno je da će se na to i svesti, mogao odnijeti pobjedu, pitali smo vodeće političke komentatore triju hrvatskih glavnih dnevnih listova Slavicu Lukić (Jutarnji list), Jasminu Popović (Večernji list) i Branka Mijića (Novi list).

Od njih troje, samo je Branko Mijić (glavni urednik Novog lista) posve uvjeren u pobjedu Zorana Milanovića i lijeve koalicije, dok mu Slavica Lukić i Jasmina Popović daju izvjesnu prednost, ali ističu da i Jadranka Kosor, unatoč sad rekordno velikom izostanku anketne javne podrške, ima svoje jake adute za pobjedu.


Branko Mijić (Novi list)
Milanovićev uteg - Kukuriku koalicija

Premda Mijićeve procjene daju nedostižnu prednost Milanoviću, on ističe i da Milanović ima puno veće probleme u homogeniziranju koalicije s kojom ide na izbore nego aktualna premijerka Kosor.

'Kukuriku koalicija najveći je problem Zorana Milanovića. Kad dođe do konačnog obračuna, uvjeren sam da će Milanović pobijediti, ali nisam siguran koliko će ta pobjeda trajati jer je glavno pitanje hoće li Čačić biti Zoranu Milanoviću ono što je Dražen Budiša bio Ivici Račanu', naglašava Mijić. Nije siguran kako će i hoće li se Milanović znati nositi s liderskim ambicijama HNS-ovog vodstva, Vesne Pusić i Radimira Čačića, ali je siguran da će taj evidentan sukob autoriteta plamtjeti do kraja. Milanovićev uteg je, upozorava Mijić, i IDS-ov vođa Ivan Jakovčić koji će 'igrati svoju interesnu igru'. Mijić očekuje da će Jadranka Kosor i njezin desni blok pokušati maksimalno iskoristiti te nemale slabosti Kukuriku koalicije. Kosor i desni blok pokušat će uvjeriti javnost i da je njihova borba protiv korupcije na tragu 'nove pravednosti' s kojom je Ivo Josipović dobio izbore, što i neće biti prevelik problem jer Kosor i njezina vlada s predsjednikom 'lijepo surađuju'.

'Sanader u zatvoru, Papa u Hrvatskoj'

Večernjakova komentatorica Jasmina Popović kaže da ankete sad ukazuju na sigurnu pobjedu Zorana Milanovića i lijevog bloka, ali upozorava i da HDZ ima sposobnost oporavka, uz odano biračko tijelo, koju je uvijek dokazao na izborima, i da ih se ne smije podcjenjivati.

Jasmina Popović (Večernji list)

Prema njezinom mišljenju, glavni aduti Jadranke Kosor su čvrsto biračko tijelo, formiranje bloka Umirovljenici zajedno, borba protiv korupcije; kampanja koja se može svesti na 'Sanader u zatvoru, Papa u Hrvatskoj'; završetak pregovora s EU-om, prijatelji u inozemstvu; najava rađanja HDZ-a kojem su 'amputirani bolesni dijelovi' i činjenica da ništa desnije relevantno osim HDZ-a u Hrvatskoj u ovom času ne postoji.

Popović, baš kao i Mijić, ističe da će Milanoviću koalicija biti popriličan problem, ali možda još i veći odnosi u vlastitoj stranci i problemi s kojima će se suočiti u izboru stranačkih kadrova s kojima bi trebao osvojiti vlast.

'Da bi pobijedio, Milanović mora dogovoriti jasna pravila u SDP-u, mora srediti Zagreb, mora imati kampanju u kojoj će birače uvjeriti da je on alternativa Jadranki Kosor i glavno je pitanje konkretno kakva alternativa. Milanović neće u kampanji moći tući Kosor isticanjem borbe protiv korupcije, ako je Ivo Sanader u zatvoru, a ni europskom orijentacijom, ako Kosor završi pregovore s EU-om. Sve što Milanović može za pobjedu ponuditi biračima je gospodarski program s jasnim mjerama koje će poduzeti', ističe Popović.

Naravno, Popović upozorava, Milanović će morati uvjeriti birače, koji ne žele HDZ, da su on i njegova koalicija doista jedina alternativa ovom što imamo.
'Nezadovoljstvo birača HDZ-ovom vlašću je očito, ali to nije dovoljno za osvajanje vlasti. SDP nas tek mora uvjeriti da je bolji i da je doista alternativa', zaključuje Popović.

Nemoguća misija Jadranke Kosor

Komentatorica Jutarnjeg lista Slavica Lukić nada se da Milanović neće ponoviti grešku iz 2007. kad je na personaliziranu kampanju HDZ-a i Ive Sanadera odgovorio nedorečenom kampanjom koja se do pola oslanjala na tim, a od pola promijenila smjer i postala personalizirana. Ističe da je nekonzistentna (pred)izborna kampanja najgora kampanja.

Pred Jadrankom Kosor, kaže Lukić, jako je duga godina i tek trebamo vidjeti što će biti s HDZ-om - hoće li doista ozdraviti ili će se posve raspasti.

Slavica Lukić (Jutarnji list)

'Jadranka Kosor suočena je s gotovo nemogućom misijom. Mora povući neke jake poteze o kojima doista ovisi njezina politička sudbina, a prvi je svakako rekonstrukcija vlade u kojoj već sad nailazi na žilav otpor i zasad je ne uspijeva provesti kako je zamislila. Njezin uspjeh ovisi i o tome hoće li se uspjeti osloboditi korumpiranih ministara i kompromitiranih i korumpiranih ljudi iz vrha stranke koji instrumentaliziraju pravosuđe. Treba vidjeti hoće li uspjeti završiti pregovore s EU-om i hoće li doista prije izbora uspjeti organizirati stranačku konvenciju na kojoj će biti izabrana ne aklamacijom, nego u koliko-toliko demokratskoj proceduri', naglašava Lukić.

Ako u svemu tome uspije, upozorava Lukić, onda će Kosor imati i dobre temelje za kampanju ostanka na vlasti jer, u odnosu na Milanovića, uživa veliku prednost već i zbog većeg političkog iskustva, uključujući i predsjedničku kampanju. Ako njezina misija propadne, gubitak izbora je siguran.

O tome ovisi i paket (pred)izbornih tema kojima bi je Milanović mogao poraziti, a jedna od važnijih svakako će biti sumnja da se HDZ financira prljavim novcem - pogotovo ako se te sumnje pretvore u uskočke optužnice. Međutim, kako poručuje Lukić, ni Milanović nije bez teških političkih utega, a najveći je svakako situacija u Zagrebu i igra s Milanom Bandićem koju bi birači mogli kazniti.

'Veliko je pitanje kako će Milanović uspjeti urediti Kukuriku koaliciju jer to zasad ne radi nimalo spretno i čini se kao da s partnerima igra dvostruku igru. Njegovi nedostaci su i manjak taktičnosti i temperamentnost, ali na ruku mu jako idu okolnosti u kojima se bori za vlast. Glavni Milanovićev adut je činjenica da nije korumpiran vlašću (jer to nije ni mogao biti budući da dosad nije vladao). Upravo to bi moglo kod birača probuditi nadu', zaključuje Lukić i podsjeća da sva istraživanja biračkog raspoloženja ukazuju na pobjedu lijeve koalicije.