RAZORUŽANJE PRED BLAGDANE

Predsjednik Hvidre: Branitelji, predajte oružje!

22.12.2010 u 15:34

Bionic
Reading

Predsjednik Hvidre u Slavonskom Brodu, Ivan Obrovac, pokrenuo je jedinstvenu inicijativu dragovoljne predaje oružja. Pozvao je sve bivše hrvatske vojnike i umirovljene hrvatske branitelje iz Brodsko-posavske županije da se riješe oružja koje još od rata ilegalno posjeduju. Već prvog dana policiji je predano nešto manje od 8 kg opasnog eksploziva

Budući da je Brodsko-posavska županija u Domovinskom ratu bila jedna od prvih crta bojišnice, iako je rat odavno završio, u kućama su još i danas čitavi arsenali raznog oružja koje, dakako, predstavlja prijetnju, ponajprije za radoznalu djecu.

Tako su samo u prvih 11 mjeseci ove godine građani policiji dragovoljno predali 12,2 kilograma eksploziva, 26 879 komada raznog streljiva, te 709 komada dugog, kratkog, rasprskavajućeg vatrenog oružja.

'Samo u našoj županiji uz malo dobre volje mogao bi se prikupiti vagon oružja koje branitelji još uvijek čuvaju u svojim kućama. Velik broj njih ima djecu i svjesni su da oružje predstavlja prijetnju. Isto tako i najmanji konflikt, zbog oružja koje je nadohvat ruke, može završiti kao krvavi obračun. Svjesni da im ilegalno oružje može donijeti samo probleme, bivši hrvatski vojnici i umirovljeni hrvatski branitelji podržali su moju inicijativu da predaju oružje koje izlazi iz mode', rekao je za tportal Ivan Obrovac.

Iako je svoje bivše suborce predsjednik Hvidre pozvao na 'razoružanje' prije nepunih 48 sati, iznenadio ga je kako kaže podatak da su samo tijekom jučerašnjeg dana umirovljeni hrvatski branitelji policiji predali čak 7,7 kilograma raznog eksploziva, TNT, plastičnog i gospodarskog.

Tijekom prvog dana akcije dragovoljnog predaje oružja u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave brodsko-posavske prikupljeno je i šest komada raznih pušaka, od kojih dvije automatske puške Thomson, G3, jedna poluautomatska puška CZ, lovačka puška s užlijebljenim cijevima Browinng, te kalašnjikov i mitraljez M-53 tzv. garonja. Bivši branitelji predali su i 11 ručnih bombi M-75, te 2.000 komada raznog streljiva za puške i pištolje. Nakon što je led probijen, predsjednik HVIDRA-e nada se da će tijekom naredna dva do tri mjeseca branitelji predati nekoliko stotina pušaka i raznog drugog oružja.

Glasnogovornica PU brodsko-posavske Kata Nujić, pohvalila je inicijativu županijske Hvidre, te je naglasila da se akcija 'Manje oružja – manje tragedija', koju MUP provodi u suradnji s UNDP-om, Programom UN-a za razvoj u Republici Hrvatskoj, nastavlja i dalje.

'Zakon o oružju pruža građanima mogućnost da i dalje u neograničenom razdoblju mogu policiji dragovoljno predati oružje bez straha da će biti kažnjeni. Potrebno je samo nazvati broj 192 i policija će doći u civilnom odijelu i vozilu bez policijskih obilježja, te na siguran način preuzeti oružje', poručila je Nujić. Dodala je da policija na ovakav način apelira na svijest građana, kako bi se riješili oružja bez sankcija i učinili svoj dom sigurnijim.