ILI MESO ILI POSAO

Diskriminirajući oglas skinut s portala MojPosao

21.12.2010 u 22:29

Bionic
Reading

Nakon što smo u utorak upozorili na diskriminirajući oglas za posao tajnika ili tajnicu u udruzi Prijatelji životinja, oglas je ubrzo skinut s portala www.moj-posao.net

Među uvjetima za dobivanje posla stajalo je da osoba mora biti vegetarijanac ili je to spremna postati. Iako predsjednik udruge Luka Oman u tome ne vidi ništa sporno, portal na kojem je oglas objavljen vidi.


'Možemo reći da takvi uvjeti u oglasu nisu uobičajeni te da oglas o kojem je riječ više nije na stranici', stoji u odgovoru koji su nam poslali. Također upozoravaju da je diskriminacija po nacionalnoj, vjerskoj, spolnoj i drugim osnovama u Hrvatskoj zabranjena zakonom.

'MojPosao oglase koje bi u sebi sadržavali takve uvjete ne objavljuje i oštro se protivi bilo kakvom obliku diskriminacije', navodi se.

No kako je onda takav oglas uopće dospio na portal? Kažu da zbog velikog broja objavljenih oglasa tvrtke, u ovom slučaju udruga, mogu svoj oglas na stranice portala postaviti same.

Iako provjera postoji, s portala MojPosao nam pojašnjavaju kako je došlo do propusta: 'Unatoč prethodnoj provjeri može se dogoditi da oglas neprimjerenog sadržaja bude objavljen, ali se reagira i oglas se uklanja sa stranice čim se uoči da ne zadovoljava standarde portala i vrijednosti za koje se MojPosao zalaže.'

Premda je oglas uklonjen ubrzo nakon članka koji smo objavili u utorak u 14.30, Oman nam je rekao da se na njega javilo puno zainteresiranih. Smatra da osoba koja radi u Prijateljima životinja treba i u privatnom životu živjeti u skladu s odrednicama udruge.

Uvjet koji je naveden u oglasu ne smatra spornim ni diskriminacijskim. No postavlja se pitanje krši li udruga koja se zalaže za prava životinja u ovom slučaju ljudska prava.