BOŽIĆNA POSLANICA

Srakić: Slavonci željni kruha u hrvatskoj žitnici

21.12.2010 u 14:55

Bionic
Reading

'Hajdemo do Betlehema', naslov je božićne poruke đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita mons. Marina Srakića, predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, koju je izrekao na današnjemu predbožićnom susretu s novinarima u Nadbiskupskom domu

Božić je blagdan nade koji obasjava čitav ljudski život, rekao je, ističući da 'betlehemsko novorođenče i svjetlo njegova spasenja želimo prigrliti kao najsnažniju poruku solidarnosti sa svima u zavičaju, s obiteljima i mladima u Slavoniji, Baranji i Srijemu'.

Upozorio je na osiromašenost i težinu trenutka toga nekad bogatoga kraja.

'Unatoč radu, uloženim naporima u odgoj i obrazovanje, u stvaranje poštenoga i pravednoga društvenog poretka, unatoč tolikim žrtvama u obrani svoje domovine i zavičaja, slavonski čovjek, čini se, ostaje zabrinut jer proživljava nesigurnost. Osjeća se nezaštićenim, poput pastira pod vedrim nebom, prepušten onima koji svojim postupcima prečesto ne samo da ne bude, nego guše nadu. Ostaje željan kruha, i to u žitnici Hrvatske. Dok se u Slavoniju, Baranju i Srijem, zbog raznolikih dobara, nekoć dolazilo kao u 'kuću kruha', Slavonija je danas najsiromašnija regija Hrvatske', istaknuo je đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić.

Po njegovim riječima, naša mladost i cijele obitelji, pritisnuti nezaposlenošću i besperspektivnošću života u slavonskim selima i gradovima, prisiljeni su napuštati svoju 'kuću kruha' te za kruhom, tj. za primjerenim ostvarivanjem životnih potreba poći u druge dijelove Hrvatske ili u inozemstvo.

Predsjednik HBK-a rekao je kako današnji čovjek u snažno promicanoj 'diktaturi relativizma' treba prepoznati dragocjene životne vrijednosti, poput obitelji i roditeljstva, bračne ljubavi i vjernosti, čednosti i odgoja te istinsko i cjelovito prihvaćanje čovjekova dostojanstva.

Na novinarsko pitanje kako preživjeti 2011. kao godinu najavljene još veće krize, za koju gospodarski stručnjaci poručuju da bi je bilo najbolje prespavati, đakovačko-osječki nadbiskup odgovorio je da je potrebna nada. 'Nadati se, a ne prespavati. Ako Slavonci ostanu spavati, od koga mogu nešto očekivati?! Svijet ne voli one koji spavaju, nego one koji se trude', rekao je mons. Marin Srakić.

Kad je riječ o dolasku pape Benedikta XVI. u Republiku Hrvatsku, rekao je da je taj posjet poticaj za nas. 'Kao što nas je u teškim trenucima za Hrvatsku, kada smo se pitali hoće li nas Europa priznati, pokojni papa Ivan Pavao II. prvi priznao, i sadašnji papa dobro poznaje situaciju u našoj Crkvi i domovini', kazao je nadbiskup Srakić.