PREDBLAGDANSKO OTAPANJE

Na Badnjak vrlo toplo, za Božić snijeg

21.12.2010 u 11:26

Bionic
Reading

Božićni tjedan bit će natprosječno topao pa će se u većini hrvatskih gradova snijeg otopiti, međutim na sam Božić slijedi novo zahlađenje mjestimice sa snijegom, najavljuju prognostičari

U srijedu će biti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku i uglavnom suho, no u Gorskom kotaru i Lici može biti povremene, slabe kiše. Jutarnja temperatura bit će uglavnom od -2 do +3° C, u brdsko-planinskim predjelima od 3 do 8° C. Najviša dnevna kretat će se od 6 do 11° C, a malo niža bit će samo u nekim nizinama gdje će se niska naoblaka dulje zadržati.

Na Jadranu će u srijedu biti umjereno do znatno oblačno uz kraća sunčana razdoblja. Povremeno će biti slabe kiše, više u drugom dijelu dana na Kvarneru. Puhat će umjereno, navečer i jako jugo. Minimalne temperature u zaobalju bit će od 3 do 8° C, a uz obalu i na otocima od 9 do 13° C. Najviše dnevne kretat će se od 10 do 16° C.

U četvrtak će biti djelomice sunčano i uglavnom suho. U Gorskom kotaru i Lici bit će oblačnije, povremeno uz mogućnost slabe kiše. Mjestimice će u nizinama središnje i istočne Hrvatske u noći i prijepodne biti magle i niske naoblake. Jutarnja temperatura bit će od -1 do +4° C, u brdsko-planinskim predjelima od 4 do 8° C. Najviša dnevna uglavnom od 8 do 13° C.

Na Jadranu će se u četvrtak nastaviti umjereno do znatno oblačno vrijeme, povremeno uz kišu. Puhat će umjereno do jako, navečer na moru i olujno jugo. Bit će toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 11 do 17° C.

Božićne pahulje

U petak, na Badnjak, bit će promjenjivo do pretežno oblačno i natprosječno toplo. Povremeno može biti kiše. U subotu, na Božić, većinom oblačno uz povremene, slabe oborine, a uz pad temperature zraka tijekom dana ponegdje može zalepršati i pokoja pahulja snijega, prije svega u gorju, objasnio je Kristijan Božarov iz tima Crometeo.

Jedna zanimljivost

Zima 1289. na 1290. bila je u Hrvatskoj toliko blaga da su djevojke za Božić dolazile u crkve ukrašene svježim cvijećem, a mladići se kupali u rijekama. Već sredinom siječnja bilo je zrelih jagoda!