OTVORENO PISMO J. KOSOR

Udruge za zaštitu okoliša traže smjenu Matulović Dropulić

20.12.2010 u 16:13

Bionic
Reading

Potaknuta sve težom situacijom u području zaštite okoliša u Hrvatskoj, koalicija 52 udruge za zaštitu okoliša obratila se otvorenim pismom premijerki Jadranki Kosor u kojem ističe da je krajnji rok za smjenu ministrice Marine Matulović Dropulić, kao i za preustroj Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva

Hrvatski eko-aktivisti i entuzijasti u svom su pismu naveli sedam razloga za smjenu Matulović Dropulić. Iz Koalicije udruga za zaštitu okoliša ministricu su prozvali da je u jasnom sukobu interesa te da djeluje kao predstavnica graditeljskog lobija u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Optužili su je zatim da zastrašuje istaknute udruge za zaštitu okoliša. Kao primjer naveli su prekršajne prijave Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva protiv Zelene akcije zbog prosvjedne akcije s hrpicom limenki boja i lakova kojom je željela ukazati na neriješeni problem odlaganja te vrste otpada, čime se krši Zakon o otpadu.

Među razlozima za smjenu ministrice naveli su kako je Matulović Dropulić izgubila svaki kredibilitet u javnosti kao ministrica zaštite okoliša jer je u brojnim slučajevima stala na stranu velikih zagađivača, a ne na stranu lokalne zajednice i zaštite okoliša. Kao primjere takvog ponašanja naveli

su slučajeve INA-e i sisačke rafinerije koja je, kako su istaknuli, potpuno nekažnjeno posljednjih godina prekoračivala dozvoljene emisije i time direktno utjecala na zdravlje građana Siska. Također je naveden i slučaj Salonita i tvornice kamene vune Rockwool kod Pićna, ali i nekih drugih.

Eko-aktivisti ministrici zamjeraju i da narušava međunarodni ugled Republike Hrvatske jer nije viđena niti na jednoj okolišnoj ministarskoj konferenciji u čak sedam godina mandata. 'Zeleni' zatim optužuju Marinu Dropulić Matulović da je odgovorna za devastaciju hrvatskog prostora, budući da je nije spriječila apartmanizaciju obale niti devastaciju zelenih površina u gradovima omogućivši promjene u prostorno-planskim dokumentima te selektivnim primjenama zakona. 'Ministrica Matulović Dropulić je odgovorna što je postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš razvojnih projekta sveden na zadovoljavanje zakonske forme u kojoj ciljevi zaštite okoliša nemaju nikakvu šansu pred investicijskim apetitima', istaknuli su.

Kao sedmi razlog za smjenu ministrice naveli su katastrofalno stanje u sustavu gospodarenja otpadom u kojem je, kako su istaknuli, jedina svijetla točka sustav skupljanja ambalažnog otpada. U Hrvatskoj se godišnje ukupno reciklira višestruko manje komunalnog otpada od prosjeka članica EU, a jedinice lokalne samouprave često krše zakon ne prikupljajući određenu vrstu otpada i ne naplaćujući otpad po količini, poručili su iz Koalicije udruga za zaštitu okoliša.

Osim smjene ministrice Matulović Dropulić od premijerke Kosor su još zatražili da prilikom najavljene rekonstrukcije Vlade izdvoji graditeljstvo iz Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja i pod isto ministarstvo uvrsti Upravu za zaštitu prirode kojoj nije mjesto u Ministarstvu kulture. Takve preinake, smatraju ekološke udruge, osiguravaju minimum neophodan za uspostavu uspješnog sustava zaštite okoliša i održivu politiku upravljanja prirodnim resursima u Hrvatskoj, dok je optimum pripajanje u zajedničko ministarstvo i ostalih sektora prirodnih resursa - šuma, voda i mora.

Sve optužbe i zamjerke na račun ministrice Matulović Dropulić odbačene su u opsežnom priopćenju glasnogovornice Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Kate Gojević kao tendenciozne i neutemeljene.