PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ:

'Hrvatska nije pravedna zemlja'

20.12.2010 u 16:17

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović je na primanju povodom božićnih i novogodišnjih blagdana na kojem se okupila društveno-politička državna elita rekao da su prijelomni trenuci u godini na izmaku bili borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, privođenje kraju pregovora s EU, sve bolja suradnja sa susjedima, ali i recesija koja uzima danak kroz siromaštvo i nezaposlenost

Predsjednik je rekao da smo što se tiče obračuna s korupcijom prelomili važnu političku i psihološku barijeru i u Hrvatskoj više nema nikoga tko bi bio nedodirljiv. 'Nikoga tko bi mogao i pomisliti da će se okoristiti svojom pozicijom, a da ne nude kažnjen ili da bar ne bude u opasnosti da ga zatekne ruka pravde', rekao je predsjednik.

Iznimno je važno, smatra Josipović, i to što je konačno nalazimo pred vratima Europske unije. 'Iduće godine ćemo završiti pregovore, održati referendum i moći ćemo s ponosom govoriti da smo i mi jedna od zvijezda sa zastave Europske unije', rekao je on.

Ova godina je bila prijelomna i po pitanju odnosa sa susjedima. 'Iako sve probleme nismo riješili, dajemo optimizam da će ova regija biti regija suradnje i mira, suradnje i napretka', izjavio je predsjednik. Posebno je istaknuo važnost suradnje s BiH, s kojom imamo najdužu granicu i s kojom nas vežu i brojni građani koji su iz te zemlje došli ovdje živjeti i raditi bez obzira na etničko porijeklo.

Predsjednik je naglasio i da je godina bila teška jer nas je pogodila recesija. 'Nezaposlenost i siromaštvo su danas ključni problemi Hrvatske', rekao je predsjednik. Prema njemu izlaska iz recesije nema bez rada, odgovornosti i onih koji taj rad znaju usmjeravati, onih koji otvaraju radna mjesta i perspektive. Ocijenio je da u tom pogledu Vladin Program gospodarskog oporavka nije ispunio očekivanja. 'Vladin Program podržala je struka i većina scene, ali, nažalost, rezultati nisu onakvi kakve smo željeli', rekao je. Ova godina u tom pogledu nije bila uspješna, smatra predsjednik, a ujedno je izrazio nadu da ćemo iduće godine izaći iz recesije. Neće biti moguće, dodao je, otkloniti sve posljedice krize u jednoj godini, ali bitno je, naglašava, izaći na dobar put. 'Bitno je pokazati dobar, uspješan trend. Hrvatska to može, ima ljude koji to znaju i ja sam tu veliki optimist', naglasio je.

Predsjednik se složio s onima koji tvrde da Hrvatska danas nije pravedna zemlja jer po njegovom mišljenju još uvijek ima previše onih koji su se napljačkali, a nisu odgovarali, kao i siromašnih koji nemaju uvjeta za obrazovanje svoje djece. 'Ova je godina bila prijelomna, ali nadam se da će iduća biti još i više. Nadam se da oni elementi optimizma i pravednosti koje smo posadili ove godine, a učinili smo to, posebno na planu borbe protiv korupcije, hoće i moraju u idućoj i narednim godinama dati bogat plod', rekao je Josipović. Na kraju je izrazio nadu da ćemo u idućem desetljeću Hrvatsku odrediti kao modernu, suvremenu europsku državu.