ŠEF ŠUMOM, STRANKA DRUMOM

SDP izglasao Bandićev proračun, Bernardić bio protiv

20.12.2010 u 14:05

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreb izglasala je sa 32 glasa za, 12 protiv i tri suzdržana proračun za 2011. godinu u visini 6,85 milijardi kuna kako ga je predložio gradonačelnik Milan Bandić s izmjenom u dijelu koji se tiče uvođenje dohodovnog cenzusa za plaćanje vrtića, jaslica, produljenog boravka u školama i naknada za novorođenu djecu. Ova se odluka neće primjenjivati od 2. svibnja već od 2. srpnja

Za proračun su bio dio SDP-a, HNS, HSU te nezavisne liste Tatjane Holjevac  dok svoj glas proračunu nisu dali HDZ i HSS, a sudržani su bili HSLS -ovci.

U raspravi koja je prethodila glasovanju bilo je sasvim jasno da većinska stranka SDP neće biti jedinstvena kod izglasavanja proračuna. Naime, prvi čovjek zagrebačkog ogranka SDP-a, Davor Bernardić, žestoko se usprotivio predloženom proračunu nazvavši ga socijalno nepravednim zbog čega je u konačnici odlučio glasovati protiv njega zajedno s Martinom Jović i Zvanom Brumićem dok je Srđan Subotić stajao na ulazau u dvoranu i nije se želio izjašnjavati.

'Mnogo je razloga za odbijanje i samo jedan za prihvaćanje ovog proračuna. Gradonačelnik kaže da ovaj proračun poštuje politiku socijalne pravednosti , ali radi se o socijalnoj nepravdi za sve one kojim imaju djecu u vrtićima kojima će oni poskupiti od 1. srpnja.

'Bit će vremena za izbore'

'Predložio sam proračun koji korenspondira s vremenom u kojem živimo. Ako je svo zlo nakon 1,5 godine natezanja između gradonačelnika i Skupštine u tome što je došlo do kohabitacije onda srušite proračun i idemo na izbore. Meni bi izbori najmanje štetili, ali građani ne žele izbore. Oni su od izbora umorni, a ovaj proračun mi donosimo zbog njih. Bit će vremena za izbore', pomirljivim tonom poručio je s govornice Bandić.

'Ja jesam za pravednost, ali za svih 800 tisuća građana Grada Zagreba. Na vrtićima i se štedi 100 milijuna kuna, a Grad istovremeno ne može naplatiti jednu milijardu kuna potraživanja. Gradonačelnik predlaže proračun i to je njegova odgovornost. Prihvaćanjem istoga odgovornost prelazi na Skupštinu, odnosno na zastupnike.

Meni je jasno kako funkcionira glasačka mašinerija, ali ja ne želim biti dio toga. Ovaj proračun ne zna kamo će. Nema strategije upravljanja novcem građana. Ne želim biti odgovoran za naše radnike u ZGH-a i za manjak 150 milijuna kuna uprojektu mjesne samouprave.

Zbog toga ne mogu podržati gradonačelnikov prijedlog. Socijalna pravednost je trik koji je koristio Ivo Sanader, a vidjeli smo kako je to završilo. Ja ne mijenjam mišljenje u par dana. SDP je najdemokratičnija stranka, u kojoj se ima pravo na drugačije mišljenje. Ja svoje neću mijenjati u par dana', kazao je Bernardić da bi potom ponudio riješenje.

'Bilo bi pošteno da, ako se predstavnička i izvršna vlast ne mogu dogovoriti, svi idemo na izbore. Međutim suludi zakon to onemogućava i na izbore bi se išlo samo za Skupštinu.

Vlast možemo izgubiti, ali obraz nikada', naglasio je predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Bernardićevo NE proračunu dalo je krila HDZ-ovcima kojima je to bio jasan znak da je došlo do raskola u SDP-u što će, prema njihovu mišljenju, u konačnici osjetiti građani Zagreba.

Sporni amandmani

Iako će u SDP-u situaciju iz Skupštine prikazati kao pluralizam mišljenja posve je jasno da situacija do koje je došlo nije posve prirodna i da čelni ljudi s Iblerova trga i iz Praške ulice nisu na istoj frekvenciji barem kada je u pitanju zagrebački proračun. Još prije sedam dana u SDP-u su se navodno bili dogovorili da se na proračun ide s nekoliko amandmana, a onda se se situacija promijenila u četvrtak kada su Mirando Mrsić, Boris Šprem i Nenad Stazić zatražili izdvojeno mišljenje zbog čega su amandmani povučeni i na Skupštinu se odlučilo ići bez njih vjerojatno u strahu da bi u tom slučaju Bandić mogao povući prijedlog proračuna što bi u konačnici rezultiralo raspuštanjem Skupštine.

'Vi proračun izglasavate samo da sačuvate fotelje. To je više nego licemjerno', obrušila se na SDP Margareta Mađerić (HDZ).

Za njenog stranačkog kolegu Jasena Mesića proračun nije realan već nadrealan, a izbori su izlaz iz situacije.

'Izgleda da je nekima u SDP-u konačno svanulo. Mi već dvije godine upozoravamo na ovo što sada izlazi na vidjelo. Ako nema kohezije između predstavniče i izvršne vlasti izbori su jedino riješenje.

Meni se čini da je ovaj proračun 'Shake it or make it', zaključio je Mesić cinično parafrazirajući Bandićeve riječi od prije godinu dana kada je u raspravi o proračunu poručio 'Tejk it ot liv it', ali i Bernardićev poziv s posljednje Skupštine kada je gradonačelniku poručio 'Make it or leave it'.

Na Mesićev zaziv izbora reagirao je Tomisalav Saucha (SDP) upozorivši ga da se Zakon, koji bi omogućio istovremeni izlazak na izbore za gradonačelnika i Skupštinu donosi Sabor u kojem većinu ima HDZ-e.

Za predsjednika Skupštine Borisa Šprema (SDP) problem prvenstveno leži u Zakonu koji daje prevelike ovlasti izvršnoj vlasti.

'Sve lokalne zajednice suočene su s tim da dominantnu ulogu u donošenju proračuna imaju predstavnici izvršne vlasti. Riješenje problema je u izmjeni Zakona. HDZ priželjkuje situaciju u kojoj bi Skupština bila opozvana i zbog čega bi bilo izvanredno stanje u Zagrebu. To je bila klopka HDZ-a. Nadali su se da će se imenovati povjerenik za Zagreb. Mi vam to nećemo omogućiti', poručio je Šprem na čije je riječi skočio Mesić.

'Ako je to bila klopka HDZ-a kako to da se u nju baš upao predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić', upitao se.

Da u SDP-u nisu u potpunosti bili pripravni na Bernardićev istup potvrđuje i činjenica da su neposredno prije glasovanja zatražili pauzu stranačkog kluba kako bi mogli sagledati sve što se dogodilo.